Edilii Capitalei sunt acuzati de societatea civila ca au avizat taierea unor copaci seculari

Edilii Capitalei sunt acuzati de societatea civila ca au avizat taierea unor copaci seculari

Edilii Capitalei sunt acuzati de societatea civila ca au avizat taierea unor copaci seculari in preajma monumentului de clasa A Capela Elisabeta Doamna, pentru a face loc unui camin al Universitatii Bucuresti.

“Agentia de Mediu Bucuresti s-a opus defrisarii, dar Directia de mediu din Primarie a avizat taierea copacilor seculari. Universitatea spune ca acolo va fi construit un camin, insa, practic, acesta ar urma sa fie foarte aproape de capela si nu va avea nici un spatiu verde in jur. E ciudat pentru o cladire cu o astfel de destinatie”, a declarat, pentru NewsIn, vicepresedintele organizatiei Eco Civica, Dan Trifu.

Reprezentantii societatii civile mai spun ca municipalitatea a facut o “adevarata crima” prin faptul ca a avizat taierea copacilor respectivi.

In primavara, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, si mai multi bucuresteni din Cotroceni-Panduri i-au cerut primarului general Sorin Oprescu sa nu semneze autorizatia de constructie solicitata de Universitatea Bucuresti pentru doua cladiri in zona de protectie a Capelei Elisabeta Doamna – monument de clasa A, recent reconstruit.

Paleologul: este o magarie urbanistica
“Nu a fost delimitata zona de protectie (…) Actualul plan de situatie nu lasa nici macar o minima zona functionala Capelei (…). Acest mod de ‘incoronare’ a Capelei nu reprezinta un mod corect de protejare a monumentului istoric”, se arata intr-o adresa trimisa de Kelemen primarului general si arhitectului-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu.

Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a criticat si el perspectiva autorizarii unor constructii langa Capela. “Nu stiu ca, pe vremea mandatului meu, vreo institutie din subordinea ministerului sa-si fi dat un aviz, cum cere legea, pentru constructii in jurul Capelei. Este iar o magarie urbanistica, la fel ca multe altele care se intampla in Bucuresti”, a declarat Paleologu.

In zona Capelei, Universitatea Bucuresti intentioneaza sa construiasca un camin de tip hotel si un imobil al Facultatii de Sociologie. Locuitorii din zona reclama ca ambele cladiri ar urma sa sufoce monumentul si ar aduce circulatia chiar pe langa zidurile acestuia.

In jurul si in interiorul curtii Capelei au existat mai multi castani si stejari seculari, care deja au fost taiati, pentru a face loc viitoarelor constructii. “Aprobarea pentru taieri a venit de la Gradina Botanica, institutie subordonata Universitatii Bucuresti. Este un lucru mai mult decat ciudat, pentru ca orice toaletare si taiere de copaci din Bucuresti se face cu avizul Directiei Eco-civice din cadrul Primariei Capitalei”, spune presedintele organizatiei neguvernamentale “Salvati Bucurestiul”, Nicusor Dan.

Capela veche din 1870

Capela a fost ridicata in 1870 de sotia lui Carol I, Elisabeta, langa un azil construit de sotia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Aflata in degradare, Capela a suferit un incediu in 2003. Initial, firma Aedificia Carpati, aflata gard in gard cu azilul, a investit pentru restaurarea Capelei opt milioane de lei.  Din 2005, lucrarea a fost preluata de Oficiul National al Monumentelor Istorice, iar Ministerul Culturii a investit, la randul sau, peste doua milioane de lei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,345FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente