Educatie ecologica la Vama Veche – 2 Mai

 Educatie ecologica la Vama Veche - 2 Mai
Educatie ecologica la Vama Veche – 2 Mai

Luni, 4 august 2014, reprezentantii INCDPM – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa“ Constanta au instalat la Vama Veche, in imediata apropiere a Cherhanalei din nordul statiunii, Centrul Mobil de Informare al Rezervatiei Marine Vama Veche – 2 Mai. In calitate de custozi ai singurei Rezervatii marine de la litoralul romanesc (care se suprapune peste situl Natura 2000 ROSCI0269), cercetatorii INCDM „Grigore Antipa“ au sarcina de a asigura un bun management al acestei zone protejate.

Cum protectia naturii si turismul intensiv nu se impaca de cele mai multe ori, solutia este reprezentata de informarea activa si educarea turistilor care isi petrec concediul in imediata vecinatate a Rezervatiei Marine Vama Veche – 2 Mai. Aceasta a fost infiintata in anul 1980 si a fost declarata sit de importanta comunitara (SCI) in anul 2007, ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania. Scopul Rezervatiei este acela de a proteja si conserva habitatele marine importante, precum si flora si fauna marine (peste 250 de specii). Rezervatia marina Vama Veche – 2 Mai reprezinta o combinatie aproape unica la litoralul romanesc, prezentand o varietate de substraturi pe care le au la dispozitie speciile, permitand o ampla dezvoltare a acestora, astfel ca zona constituie un adevarat „mozaic” al habitatelor.

Multi dintre cei care frecventeaza zona nu cunosc faptul ca marea in care se scalda adaposteste o asemenea bogatie din punct de vedere al biodiversitatii. In acest sens, custozii de la INCDM „Grigore Antipa“ Constanta informeaza constant turistii si ii instruiesc pentru a practica un turism prietenos cu mediul marin si costier. Copiii de la Scoala Gimnaziala din 2 Mai se implica activ in aceste activitati de educatie ecologica. La 5 iunie 2007, la initiativa INCDM, s-a infiintat aici Clubul Junior Ranger, alcatuit din 20 elevi cu varste de pana la 14 ani, pentru actiuni de educatie si constientizare. Elevii sunt legitimati de catre custode, instruiti si echipati corespunzator pentru actiuni de patrulare in zona plajei. Ei au fost atrasi, inca de la constituirea grupului, in actiunile de constientizare a turistilor privind importanta Rezervatiei si isi petrec in acest mod vacantele de vara.

In data de 4 august 2014, membrii Junior Ranger Club au impartit si completat chestionare pe plaja din dreptul localitatii 2 Mai, pentru a afla care este atitudinea turistilor fata de deseurile de pe plaja/din apa. De asemenea, a fost ecologizata plaja dintre 2 Mai si Vame Veche, iar, la final, ponderea cea mai mare intre tipurile de deseuri a fost reprezentata de ambalaje PET. Actiunea de colectare a deseurilor si completare a chestionarelor s-a desfasurat in contextul proiectului european PERSEUS („Cercetarea mediului privind politicile ambientale in marile din sudul Europei“): PERSEUS Beach Network – Marine LitterWatch Campaign.

Centrul Mobil de Informare al Rezervatiei Marine Vama Veche – 2 Mai ramane activ pana la sfarsitul sezonului estival. Permanenta este asigurata de doi reprezentanti ai INCDM „Grigore Antipa“, care pot oferi informatii celor interesati. In restul anului, Centrul de Informare al Rezervatiei functioneaza la Scoala Gimnaziala din 2 Mai.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente