Biroul de Stat pentru Problemele Energiei din China si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au organzat recent la Beijing un simpozion international privind dezvoltarea energiei in mediu rural al Chinei.

Responsabilii chinezi din domeniu au declarat ca autoritatile vor sprijini dezvoltarea energiilor regenerabile, cum ar fi solara, eoliana, gazul metan etc., in regiunile rurale ale tarii. Se urmareste rezolvarea in conditii bune a problemei energiei din satele chinezesti.

Ma Fucai, directorul adjunct al Biroului de Stat pentru Problemele Energiei, a declarat la simpozion ca constructia energetica din mediu rural al tarii noastre obtine rezultate uriase de cateva zeci de ani. Totodata se confrunta si cu multe provocari. El a aratat:

“Nivelul consumului de energie din mediu rural este relativ scazut. Reprezinta doar o treime fata de cel din mediul urban. Faptul nu poate satisface cerintele pentru construirea satelor de tip nou si realizarea unei societati cu nivel decent de viata. In marea majoritate a satelor chinezesti, taranii folosesc lemne pentru a prepara hrana sau pentru incalzire. Coeficientul de valorificare a energiilor curate si eficiente este foarte scazut.”

Oficialul chinez a declarat ca valorificarea energiilor traditionale, cum sunt carbunii, petrolul s.a., nu mai poate satisface dezvoltarea economica si sociala din mediu rural al tarii noastre. Mai ales ca se va acutiza problema ocrotirii mediului. Daca aceasta problema nu va fi rezolvata in conditii bune, atunci vor fi influente negative pentru ridicarea calitatii de viata a taranilor si dezvoltarea durabila din regiunile rurale.

Wu Guihui, directorul adjunct al Administratiei energiei din cadrul Comitetului de Stat pentru Dezvoltare si Reforma din China este de parere ca valorificarea energiilor de tip nou reprezinta calea unica de rezolvare radicala a problemei energetice din satele chinezesti. El a prezentat masurile care vor fi adoptate de tara noastra in acest domeniu.

“Vom accelera popularizarea tehnicilor de valorificare a energiilor regenerabile. Vom sprijini in continuare taranii sa construiasca bazine pentru gaz metan, sa valorifice cat mai mult cocenii si paiele. In regiunile unde sunt resurse bogate de energie solara vom populariza tehnica de valorificare a energiei solare. Vom depune eforturi pentru reducerea folosirii lemnelor si carbunilor in vederea imbunatatirii mediului inconjurator de la sate si pentru ridicarea calitatii vietii taranilor.”

Subinary Nandy, reprezentantul PNUD acreditat in China, a promis la simpozion ca aceasta organizatie va colabora in continuare cu China si ii va acorda mai mult ajutor financiar si tehnic pentru dezvoltarea energiei regenerabile la sate. El a spus:

“In ultimii 10 ani am alocat 75 de milioane de dolari pentru implementarea proiectelor de valorificare a resurselor de energie regenerabila din satele chinezesti. In partea de vest a Chinei am pus accentul pe dezvoltarea energiei solare. Reteaua electrica din regiune nu este suficienta; in schimb resursele de energie solara sunt foarte bogate. Totodata urmarim indeaproape si dezvoltarea energiei eoliene, valorificarea gazului metan etc. Vom sprijini in continuare ca guvernul chinez sa valorifice energiile regenerabile in mediu rural.”

Reprezentantul PNUD si-a exprimat dorinta ca tara noastra sa poata impartasi altor regiuni si tari ale lumii experienta dobandita in valorificarea energiilor regenerabile din mediul rural contribuind la dezvoltarea comuna a omenirii.

Sursa: Romania Cri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here