„Romania nu a trimis Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) nici o solicitare, pana in prezent, pentru evaluarea unor aditivi alimentari care ar putea periclita sanatatea consumatorilor”, a declarat directorul executiv al EFSA, Catherine Geslain-Laneelle, intr-un seminar desfasurat la Bucuresti, pe tema sigurantei alimentare in Europa.
„EFSA nu a primit deocamdata din partea Romaniei nici o solicitare de acest gen. Insa toate avizele stiintifice privind unele substante alimentare ce ar putea prezenta riscuri pentru siguranta consumatorilor, realizate in urma solicitarilor venite din partea tarilor Uniunii Europene, se aplica si in cazul Romaniei, ca membru al Uniunii”, a explicat directorul executiv al EFSA.
EFSA a fost infiintat in urma cu cinci ani de autoritatile europene pentru evaluarea riscurilor legate de siguranta alimentelor si hranei pentru animale, fara a avea insa si drept de decizie. EFSA emite avize stiintifice obiective si independente, care, de fapt, stau la baza unor decizii politice ale responsabililor cu gestionarea riscurilor din cadrul institutiilor europene.
EFSA are pentru 2007 un buget de 51,6 milioane de euro, mai mult cu 11,4 milioane de euro decat anul trecut, cu toate ca in 2006 Autoritatea nu a cheltuit intreaga suma pusa la dispozitie din cosul comun al tarilor UE. In 2006, EFSA a cheltuit pentru cercetarile sale doar 90 la suta din bugetul alocat, circa 6,9 milioane de euro fiind returnati Comisiei Europene.
EFSA are noua comisii formate din cate 21 de experti, toti membrii acestor comisii fiind cercetatori stiintifici. Pana la aceasta data, Romania nu are nici un reprezentant in comisiile institutiei europene. EFSA lucreaza cu 300 de specialisti, dar pana in 2010 intentioneaza sa ajunga la 300 de cercetatori.
Sursa: Jurnalul National