AMBITII – Gazul si petrolul caspic vor trece pe la noi
Basescu are ambitia ca tara noastra sa devina distribuitorul petrolului si gazelor naturale provenite din zona Marii Caspice. Masura vine in urma frictiunilor la nivel politic dintre Uniunea Europeana si Rusia si dintre Belarus si Rusia.
Prezent la Reuniunea anuala a diplomatiei romane, presedintele Traian Basescu a precizat luni, 3 septembrie, referindu-se la problemele de energie, ca extinderea si consolidarea relatiilor cu statele din est, in special Azerbaidjanul si Kazahstanul, reprezinta o prioritate a Romaniei. „Ramane o prioritate intarirea relatiilor cu statele de la est, in mod deosebit cu statele din zona caspica, fie ca vorbim despre Kazahstan, fie ca vorbim despre Azerbaidjan. Resursele acestor tari permit constituirea lor intr-o alternativa concurentiala la actualul sistem de aprovizionare al Uniunii Europene”, a spus Basescu, referindu-se in mod indirect la Rusia. „Suntem interesati in consolidarea relatiilor cu Azerbaidjanul si Kazahstanul”, a subliniat Basescu.
CAL TROIAN. Daca majoritatea analistilor energetici a considerat preluarea celor 75% din actiunile Rompetrol drept plasarea unui cal troian in Europa de KazMunaiGaz, autoritatile romane vad in acest pas o sansa pentru ca tara noastra sa joace rolul unui dispecer de resurse energetice pentru intreaga Europa. Basescu a anuntat, de altfel, ca presedintele Kazahstanului, Nusultan Nazarbaiev, va face o vizita in luna noiembrie la Bucuresti, iar agenda discutiilor include deja variantele de aprovizionare cu energie a Romaniei si a statelor din UE. Presedintele Basescu a vazut in proiectul pe care Oil Terminal (controlat de statul roman) il are cu SOCAR (compania azera de stat in domeniul petrolului) sansa unei colaborari si cu KazMunaiGaz (compania petroliera de stat din Kazahstan), cu atat mai mult cu cat aceasta are ganduri de expansiune in Europa, prin intermediul Rompetrol. Basescu a completat in fata diplomatilor ca se va discuta „crearea terminalului din Georgia ca alternativa la cel din Novorosiisk pentru pomparea resurselor de titei catre Marea Neagra”.
Citeste articolul Romania, dispecerul energetic al UE integral in Jurnalul National