Electrica a anulat licitatiile pentru achizitia de turbine eoliene

Electrica a anulat licitatiile pentru achizitia de turbine eoliene

Electrica a anulat licitatiile pentru achizitia de turbine generatoare pentru parcurile eoliene Frumusita din judetul Galati si Chirnogeni din Constanta, deoarece ofertele nu au prevazut in totalitate conditiile tehnice de racordare la sistemul energetic ori nu s-au incadrat in rigorile modului de prezentare a pretului total ofertat, potrivit unui comunicat transmis marti de compania de electricitate.

Potrivit sursei citate, ‘complexitatea tehnica a echipamentelor ce urmeaza a fi achizitionate, dictata de exigentele normelor, conditiile contractuale specifice acestui domeniu energetic si faptul ca ofertantii sunt in exclusivitate firme straine, au facut ca sincronizarea cu rigorile legislatiei achizitiilor publice sa fie un proces extrem de dificil. Pentru evitarea oricaror interpretari, comisia a tinut cont de recomandarile Agentiei Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice, si a reglementarilor Transelectrica pentru racordarea la sistem, a hotarat anularea procedurii precum si reluarea ei imediata respectand aceste recomandari. Licitatia se va relua in cel mai scurt timp si este deschisa tuturor ofertantilor din aceasta industrie’.
Electrica estimeaza ca ordinul de incepere a lucrarilor pentru acest parc va fi dat in luna iunie, iar primele turbine vor fi montate in trimestrul patru al anului 2012.
In cadrul licitatiei de achizitie a turbinelor eoliene, ofertele finale au fost depuse in octombrie 2011. A urmat o perioada de aproximativ doua luni in care au avut loc mai multe clarificari cu ofertantii si cu Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice.
Parcul Eolian Frumusita din Galati este un proiect inclus in strategia de dezvoltare energetica a SC Electrica SA si a carui dezvoltare efectiva a inceput in anul 2010, obtinand in a doua jumatate a anului trecut toate autorizatiile specifice pentru punerea in functiune a acestuia. In acelasi interval de timp au fost incheiate etapele importante ale proiectarii si s-au definitivat masuratorile de vant care confirma un potential eolian deosebit de ridicat, cu o viteza anuala media avantului de peste 7,2 metri pe secunda la 100 metri.
Cu o putere instalata de circa 45 MW (compus din 15 turbine eoliene), intins pe o suprafata de peste 70 hectare, parcul eolian Frumusita va asigura o productie calculata de 150.000 MWh pe an. Este un proiect avansat la care in prezent se deruleaza procedurile de licitatie in vederea achizitiei de turbine pentru lucrarile de infrastructura si obtinerea creditarii bancare.
Electrica mentioneaza ca aspectele concrete care au stat la baza anularii licitatiei de grupuri generatoare pentru parcul eolian Chirnogeni nu pot fi detaliate urmare solicitarii unuia dintre ofertanti de a se asigura confidentialitatea tuturor datelor tehnice cuprinse in oferte.
‘Omisiunile din caietele de sarcini cauzate de complexitatea achizitiei, de rigorile unei licitatii intenationale cu adaptarea contractelor si a obligatiei ofertantilor de a se conforma unei proceduri de achizitie publica pe legislatia romaneasca, fara a fi existat un precedent (SC Electrica SA este singura societate de stat implicata intr-o astfel de achizitie a carei valoare estimata este de aproximativ 70 milioane euro) au condus la anularea licitatiei’, este mentionat in comunicat.
Din cauza nefamiliarizarii cu conditiile de racordare la sistemul energetic romanesc si cu cel de prezentare a pretului ofertei conform legislatiei romanesti, ofertantii ar fi avut nevoie de precizari si prevederi suplimentare in documentatia achizitiei, conform sursei citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *