Electrica va aloca 150 mil. euro in productia de energie

0
429

Cel mai mare distribuitor de electricitate din Romania, compania de stat Electrica, va aloca, anul viitor, cel putin 150 milioane de euro in proiecte de productie energie.

Potrivit acestuia, planul companiei este ca, la inceputul anului 2009, sa livreze in sistemul energetic national primii megawati produsi in regim propriu. „Vom intra intr-un parteneriat cu o firma din Romania, care are deja o centrala eoliana si in total detine drep- turi si locuri de productie a 70 MW din vant. Vom face o societate mixta, iar primii kilowati vrem sa-i livram la inceputul anului 2009”, a spus directorul general al companiei aflate in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). El a adaugat ca 2008 este primul an in care Electrica va avea buget special pentru investitii in productia de electricitate, desi proiectele demarate nu se vor finaliza pana la sfarsitul anului urmator.

De asemenea, Electrica intentioneaza ca, in perioada imediat urmatoare, sa angajeze un consultant pentru un alt proiect, prin care vrea sa dezvolte pe cont propriu capacitati de generare electricitate din sursa eoliana. De asemenea, compania a lansat deja anuntul pentru selectarea unui nou consultant, care se va ocupa de un proiect de constructie a trei microhidrocentrale cu o capacitate instalata totala de 20 MW. „Tintele noastre sunt sa avem circa 100 MW produsi din vant si tot atatia produsi din apa”, a punctat Corneliu Stan. Acesta a mai spus ca Electrica si compania austriaca Wo¤rmebetriebe GmbH vor infiinta un joint-venture pentru dezvoltarea mai multor proiecte pentru generarea de electricitate din biomasa. „Avem deja forma finala a statutului societatii, mai trebuie doar sa fie aprobata de catre Consiliul de Administratie si de catre Adunarea Generala a Actionarilor”, a mai aratat Stan.

Oficialul companiei de stat a mai aratat ca actionarii companiei au aprobat deja un buget de investitii in productia de electricitate din surse regenerabile de 300 milioane de euro pentru perioada 2008-2010. El a subliniat ca Electrica a propus Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) un plan de investitii in retele de 650 milioane de euro pentru perioada 2008-2012. „Noi vrem sa depasim aceasta suma si sa ajungem la 850 milioane de euro”, a adaugat directorul general al companiei de stat.

Electrica este formata din sapte societati – trei de distributie energie, trei de furnizare si Electrica Serv, companie de servicii si mentenanta. Electrica a inregistrat, in primele noua luni ale anului, o cifra de afaceri consolidata de 1,4 miliarde euro, mai mare cu 11% fata de nivelul din perioada similara din 2006 si a obtinut un profit brut de aproape 53 milioane de euro, in scadere cu 43,4%.

Estimarile companiei pentru 2007 vizeaza realizarea unei cifre de afaceri de circa doua miliarde euro, in crestere cu 7% fata de anul trecut.

Sursa: Standard

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.