Intre 5 si 10 august, 17 elevi din sase localitati bihorene situate in arii protejate administrate de Asociatia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius au fost o saptamana in tabara Junior Ranger, pe Valea Iadului.
Tabara s-a tinut in cantonul Murgasu, unde copiii au stat la cort. „In cadrul acesteia, elevii au facut mai multe trasee, parcurgand kilometri buni in natura, si au vizitat Cascadele Valul Miresei, Iedutului, Iadolina, Laia. De asemenea, au invatat diverse tehnici si metode de orientare pe trasee, participand inclusiv la un concurs de orientare, si au primit informatii despre importanta utilizarii echipamentului adecvat in desfasurarea activitatilor de ranger”, a precizat presedintele Aqua Crisius, Mihai Togor.
Totodata, copiii au invatat sa identifice urmele de animale, sa recunoasca speciile din ariile protejate, dar si de ce este necesara protejarea mediului, metode de aprindere a focului si tehnici de prim ajutor.
In plus, ei au fost impartiti in 4 echipe, concurand pentru titlul de cea mai buna echipa si cel mai bun Junior Ranger. In final, castigatori au fost cei din echipa Junior, formata din Filip Paula, Pasca Silviu, Blidar Bogdan si Toma George. Premiul de cel mai bun Junior Ranger a fost castigat de Pasca Silviu din localitatea Beiusele.
Cei 17 elevi participanti au fost alesi in urma seminariilor pe care reprezentantii Aqua Crisius le-au tinut in fata a 500 de elevi din Diosig, Tinca, Ineu, Bulz, Remeti si Curatele. Dupa aceste lectii, 57 de copii au participat la activitati de tip Junior Ranger pentru o zi, iar 17 dintre ei au fost dusi acum in tabara.
Tabara a fost parte a proiectului „Natura in, cu si pentru comunitati”, din Programul Spatii Verzi – Arii Naturale Protejate finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania. Proiectul este derulat de APS Aqua Crisius in perioada 15 aprilie – 14 septembrie 2014 si are ca scop implicarea a 3 comunitati in promovarea sitului ROSCI0262 Valea Iadei, realizarea a 3 locuri de popas, precum si constientizarea a peste o mie de tineri din 6 comunitati prin actiuni combinate de tip Junior Ranger. In cadrul aceluiasi proiect a avut loc si prima editie a Zilei Liliacului Carpatin – Ziua Ariei Protejate.
Proiectul are o valoare totala de 26.635 de lei, din care contributia APS Aqua Crisius reprezinta 6.635 lei.