Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat miercuri ca proiectul construirii parcului fotovoltaic va continua, deoarece hotararea de consiliu local care a decis reconversia Cartierului Tineretului este in vigoare.
„Exista o disputa juridica intre actionari si acest demers e asteptat de primarie pentru a vedea cu cine continuam proiectul. Noi am respectat legile in vigoare si deciziile Consiliului Local. Nu am temei legal sa intervin in disputa dintre actionari, hotararile de consiliu local sunt in vigoare, nu au fost atacate sau suspendate, ele produc efecte juridce in fiecare zi. Repet, hotararea care a schimbat ce se intampla in Cartierul Tineretului este in vigoare. Noi continuam proiectul cu Green Energy, in momentul de fata, conform hotararii Consiliului Local Cluj-Napoca. Nu exista o decizie de suspendare a proiectului, are autorizatie de constructie si merge mai departe”, a declarat primarul Emil Boc.
Actionarii majoritari ai Polus Real Estate au depus o plangere penala la DIICOT si la Politia Cluj-Napoca impotriva omului de afaceri Arpad Paszkany, a unor consilieri locali si a fostului primar Sorin Apostu, pentru frauda, mita, inselaciune, spalare de bani si falsificarea de documente.
Directorul Polus Real Estate, Csiszer Lajos, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca plangerea penala a fost depusa impotriva persoanelor “care au luat ilegal si fara voia actionarilor majoritari decizia de reconversie a unui proiect de construire a unui cartier intr-unul de construire a unui parc fotovoltaic, care a adus firmei un prejudiciu de 30 de milioane de euro”.
“Actionarii majoritari ai Polus Real Estate au depus, in 14 mai 2012, o plangere penala la DIICOT si la Politia municipiului Cluj-Napoca impotriva persoanelor care au luat, in 2010, ilegal si fara voia actionarilor majoritari, decizia de reconversie a proiectului de construire a Cartierului Tineretului in cel de parc fotovoltaic, impotriva conducerii Consiliului Local Cluj-Napoca, a lui Paszkany Arpad, a primarul de atunci (Sorin Apostu – n. r.), a fostului administrator al Polus Real Estate, Sebok Betty. S-a depus plangerea, dar nu stim in ce stadiu este dosarul. Daca au fost infractiuni, acestea s-ar fi putut organiza de catre un fel de grup. Plangerea vizeaza suspiciuni de frauda, mita, spalare de bani, inselaciune, falsificarea documentelor, abuz de putere. In urma reconversiei, prejudiciul Polus Real Estate este de 30 de milioane de euro”, a spus Csiszer.
El a explicat ca, in 12 ianuarie 2007, Consiliul Local Cluj-Napoca a semnat un partneriat public-privat cu Polus Real Estate care prevedea construirea unui cartier rezidential, Cartierul Tineretului, prin infiintarea unei companii numite SC Cartierul Tineretului SRL, cu o perioada de functionare limitata la cinci ani.
“Asociatii acestui SRL erau Consiliul Local Cluj-Napoca (51 la suta) si Polus Real Estate (49 la suta). Aceasta din urma este o companie detinuta de catre Sándor Demján si Sándor Nyúl, cu un pachet de actiuni majoritar, de 87 la suta. Restul actiunilor sunt detinute de persoana privata Pászkány Árpád, cu o cota de 13 la suta”, a spus directorul Polus Real Estate.
Csiszer a afirmat ca, in urma crizei economice, proiectul de construire a Cartierului Tineretului a fost stopat, iar fostul administrator al Polus Real Estate Sebok Betty a decis, in 2010, inceperea procedurilor privind reconversia proiectului imobiliar cu unul care prevederea construirea unui parc fotovoltaic, fara aprobarea actionarilor majoritari ai firmei.
“Transformarea unui cartier rezidential intr-un parc fotovoltaic s-a facut fara acordul actionarilor majoritari ai Polus Real Estate si contrar vointei acestora, de catre persoane care nu aveau dreptul sa reprezinte compania in fata administratiei locale. Fara a-i consulta pe actionarii majoritari, atat administratorul, cat si alte persoane imputernicite de catre acestea, fara niciun mandat valabil legal, au hotarat reconversia proiectului si cesiunea cotei-parti de 49 la suta detinuta de Polus Real Estate in SC Cartierul Tineretului SRL catre Green Energy Napoca SRL, companie controlata de Pászkány Árpád”, a spus Csiszer Lajos.
El a adaugat ca, in urma deciziei de reconversie a proiectului imobiliar, compania controlata de Pászkány Árpád a vrut sa creeze un proiect de energie verde pe un teren aflat in proprietatea firmei SC Cartierul Tineretului SRL, “impotriva acordului actionarilor, fara o despagubire proportionala si fara nicio procedura de achizitie publica”.
“Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, in decembrie 2010, proiectul de hotarare privind reconversia proiectului Cartierul Tineretului in parc fotovoltaic si a incetat discutiile cu Polus Real Estate privind executia proiectului imobiliar Cartierul Tineretului in noile conditii de pe piata, intrand intr-o procedura al carei scop de baza era realizarea proiectului Green Energy Napoca SRL. La 1 iulie 2011, Consiliul a aprobat modificarea contractului de parteneriat si a renuntat la dreptul sau de preemptiune in favoarea companiei Green Energy SRL”, a afirmat directorul Polus Real Estate.
In octombrie 2011, actionarii majoritari Polus Real Estate i-au cerut fostului viceprimar László Attila incetarea colaborarii dintre Consiliul Local si Green Energy Napoca SRL si sa actioneze pentru recuperarea cotei-parti de 49 la suta apartinand adevaratului partener privat, Polus Real Estate.
Csiszer a subliniat ca actionarii Polus Real Estate vor sa continue proiectul de construire a Cartierului Tineretului.
“Avem pretentia sa construim, sa investim in imobile. Fondurile au fost si sunt suficiente si pregatite”, a spus el.
Prim-procurorul DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, a declarat, marti, ca plangerea penala depusa de Polus Real Estate “este in curs de solutionare”.
“Este vorba de mai multe fapte”, a spus Hrudei.
Ceremonia de punere a pietrei de temelie a Cartierului Tineretului a avut loc in 30 mai 2008, in prezenta primarului Emil Boc si a omului de afaceri Paszkany Arpad.
Cartierul Tineretului era un proiect imobiliar prevazut sa se dezvolte pe un teren cu o suprafata totala de 203 hectare, situat pe Dealul Sf. Gheorghe, intre Bulevardul Muncii si Fanetele Someseni din Cluj-Napoca. Pe langa cele aproape 6.000 de unitati locative preconizate, din care 384 erau locuinte sociale care ar fi trebuit predate cu titlu gratuit catre Primaria Cluj-Napoca, in cadrul proiectului ar fi urmat sa fie facute si alte investitii, precum cresa, gradinite, scoala generala si liceu, centre medicale, spital, patru lacase de cult, servicii urbane si administrative: primarie, politie, oficiu postal, banca, centru comunitar, pompieri, magazine, galerii, centre comerciale, dar si un hypermarket. Valoarea estimata a investitiei depasea 510 milioane de euro.