Emisiile de carbon duc la o acidifiere a oceanelor fara precedent in ultimii 300 milioane de ani

Emisiile de carbon duc la o acidifiere a oceanelor fara precedent in ultimii 300 milioane de ani

Emisiile de carbon duc la o acidifiere a oceanelor fara precedent in ultimii 300 milioane de ani, crescand sansele de catrastrofa ecologica in urmatoarele decenii.

Cand apa de mare devine prea acida, coralii si planctonul nu mai poate supravietui. Intrucat planctonul se afla la baza lantului trofic marin, disparitia lui va duce la o extinctie in masa a speciilor acvatice.

In ultimii 100 de ani, nivelul de dioxid de carbon atmosferic a crescut cu 30% peste cel pre-industrial.

In acelasi timp, pH-ul oceanului a scazut cu 0.1 unitati, la 8.1. PH-ul masoara aciditatea – cu cat e mai scazut, cu atat un lichid este mai acid.

Panoul Interguvernamental asupra Schimbarilor Climatice (IPCC) prezice ca pH-ul oceanic va scadea cu inca 0.3 unitati pana la sfarsitul secolului, ajungand la 7.8.

O noua cercetare arata ca, chiar si in timpul exctinctiilor in masa din trecut, aciditatea oceanului nu a fost atat de mare ca cea din prezent.

„Dovezile geologice sugereaza ca acidifierea din prezent este fara precedent in ultimii 300 de milioane de ani din istoria Pamantului”, a declarat profesorul Andy Ridgwell, de la Universitatea Bristol, membru al echipei de cercetare.

Studii de laborator au aratat ca nivelul scazut al pH-ului poate afecta numeroase vietati marine, de la recife de corali, la melcii adorati de somoni.

„Nu este o problema care sa poata fi usor inversata. Dupa ce o specie dispare, nu se mai intoarce niciodata. Ne jucam un joc foarte periculos”, a declarat dr. Christopher Langdon, de la Universitatea Miami.

„Stim ca viata in timpul acidifierii oceanelor din trecut nu a disparut – au evoluat noi specii pentru a le inlocui pe cele care au murit. Insa, daca emisiile de carbon industriale continua sa creasca la aceeasi rata din prezent, vom pierde organismele de care avem nevoie – recife de corali, scoici, somon”, a spus si dr. Barbel Honisch, de la Universitatea Columbia din New York.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *