Energia eoliana: potential mare si magnet pentru investitori

0
471

Romania are un potential eolian foarte mare si, tocmai de aceea, ar putea deveni un pion important in zona energiilor regenerabile din Estul Europei. Pe harta eoliana a tarii noastre, cele mai favorabile locatii pentru astfel de investitii sunt Dobrogea si judetele din sudul Moldovei.

„In 2010, Romania a inregistrat cel mai mare progres din tot Estul Europei, la capacitatea instalata de eoline.

Avem 448 de MW instalati, numai anul trecut, ajungand astfel, la sfarsitul anului, la un total de 462 MW”, a declarat Ionel David, public affairs manager la Asociatia Romana pentru Energie Eoliana, pentru TV Ziare.com.

In ceea ce priveste anul in curs, estimarile arata ca se vor instala inca 600 MW, adica investitii de aproximativ un miliard de euro. Prima investitie inaugurata in acest an va fi un parc in Cernavoda, de 138 de MW, facut de portughezi, care va fi deschis in una-doua saptamani.

Potentialul Romaniei este insa mult mai mare, potrivit specialistului, si, tocmai de aceea, tara noastra va junge la 4.000-5.000 MW instalati in cativa ani.

„Vom urma modelul Germaniei, pentru ca avem conditii climatice asemanatoare. In zona exista trei mari puteri: Polonia, Romania si Turcia.

Sunt tari care au iesire la mare, unde se intensifica vantul si se creeaza premise favorabile pentru dezvoltarea eoliana”, a adaugat invitatul TV Ziare.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.