Energia regenerabila in Europa

Foaie de parcurs pentru energia regenerabila in Europa

Parlamentul a adoptat, marti, un raport privind energia regenerabila in Europa, care cere Comisiei Europene sa prezinte, pana la sfarsitul anului 2007, o propunere pentru un cadru-legislativ in materie. Deputatii insista, insa, pentru obiective sectoriale reale, in special in domeniile electricitatii, al incalzirii si al racirii, si al transporturilor.

Energiile regenerabile constituie una din cele mai eficiente metode de protejare a consumatorilor si a industriei de dublul impact al cresterii importurilor de energie si al cresterii preturilor la carburanti, mentioneaza raportul, intocmit de Britta Thomsen (PSE,DK).
Deputatii sunt convinsi ca este necesar un cadru legal specific pentru ca Statele Membre sa poata realiza obiectivele referitoare la cresterea utilizarii surselor regenerabile de energie. Parlamentul sprijina si consolideaza propunerea Comisiei de a inscrie partea energiilor regenerabile in Planurile de Actiune Nationale (PAN).

„Potential enorm al energiei eoliene ”

Parlamentul subliniaza potentialul enorm al altor surse regenerabile de energie, cum ar fi energia eoliana, energia maremotrica sau energia valurilor.
Deputatii subliniaza contributia semnificativa pe care ar avea-o astfel de surse de energie la asigurarea independentei Europei fata de importurile de energie si la protectia fata de schimbarile climatice.
Sunt necesare, insa, eforturi considerabile pentru utilizarea unor astfel de surse de energie, fapt pentru care Parlamentul cere Executivului un plan detaliat de actiune.

Sistemele de incalzire si racire

Deputatii cer Comisiei sa asigure ca orice propunere pentru o directiva-cadru referitoare la energiile regenerabile va cuprinde masuri pentru promovarea sistemelor de incalzire si racire regenerabile, cu scopul cresterii procentului de utilizare a lor de la 10%, in prezent, la cel putin dublu, pana in 2020.

Transporturile si biocombustibili

Parlamentul saluta propunerea Comisiei Europene privind promovarea biocombustibililor si a altor surse de energie regenerabila.
Comisia accentueaza ca utilizarea durabila a biocombustibililor ar reduce dependenta de petrol si, totodata, ar scadea nivelul emisiilor de CO2 in sectorul transporturilor.

Sursa: Fermierul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *