Energia verde isi face simtita prezenta pe piata spot

Energia verde isi face simtita prezenta pe piata spot
Energia verde isi face simtita prezenta pe piata spot

Pretul energiei electrice tranzactionata pe piata spot a scazut cu 32% intr-un an, de la 178,8 lei/MWH (40,4 euro) in luna mai 2012 la 121,6 lei/MWh (28 euro) in perioada similara din acest an, ca urmare a productiei in crestere de energie din surse regenerabile.

Pe piata spot sau Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) tranzactioneaza energie companiile care au nevoie urgenta de electricitate pentru a-si acoperi consumul sau companiile care au exces de energie si trebuie sa o vanda rapid.

Tranzactiile si cantitatile de energie pe piata spot de pe bursa de energie OPCOM au crescut semnificativ in prima parte a acestui an. Explicatia este impactul cantitatilor tot mai mari de energie produse din surse regenerabile, in special eoliene.

Scaderea pretului energiei tranzactionata pe piata spot nu influenteaza valoarea facturilor platite de populatie, intrucat aceasta este alimentata cu energie in regim reglementat, la preturi stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

Energia verde este ieftina pentru ca sursa din care este produsa este gratuita.

Ca urmare a intrarii in consum a unor cantitati tot mai mari de energie regenerabila, o serie de clienti ai producatorilor de energie au reziliat contractele cu acestia, preferand sa cumpere de pe PZU, la preturi mai mici.

Potrivit datelor OPCOM, piata spot acoperea in mai anul trecut aproximativ 20% din consum, in timp ce in mai 2013 procentajul a ajuns la 32%. Acel nivel a fost depasit in luna aprilie a anului curent, cand ponderea in piata a pietei spot a fost de 34,2%.

“Practic, PZU functioneaza ca o piata de pre-echilibrare, este o piata de oportunitate. Orice estimare de consum are imperfectiuni, care astfel se corecteaza pe aceasta piata”, a declarat pentru MEDIAFAX Octavian Lohan, director general adjunct in Transelectrica.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente