Desi Romania a suferit in ultima perioada de pe urma caniculei, energia solara este foarte putin folosita in tara noastra. Potentialul exploatabil al acestui tip de energie este de 1.200 GWh/an, adica de trei ori mai putin decat potentialul microhidroelectric. Pentru sprijinirea producatorilor vor fi propuse facilitati fiscale.
Jumatate din teritoriul Romaniei are un potential de peste 1.200 kilowatt ora pe metrul patrat pe an, conform lui Ioan Silviu Lefter, presedintele Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei (ARCE). Astfel, potentialul energetic solar este impartit pe 5 zone, in care zona 0 are 1.250 KWh/mp/an, iar zona IV are o capacitate de 950 KWh/mp/an.
REDUCERE. Dar acest potential nu este folosit. Ioan Silviu Lefter, presedintele ARCE, intentioneaza sa propuna facilitati fiscale pentru producatorii de energie regenerabila asemeni celor practicate in Uniunea Europeana. Aceste facilitati sunt fie scutirea de plata TVA, fie reducerea impozitului pe profit. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, la sfarsitul anului 2006 numarul producatorilor de energie regenerabila era de 23.
MENAJER. Energia solara poate fi folosita in doua moduri: termic si electric. Sistemele solare termice sunt folosite pentru caldura si apa calda menajera din locuinte individuale sau instalatii centralizate de mica anvergura. Acestea insa, pentru a fi utilizate cu o eficienta ridicata, trebuie sa functioneze in regim hibrid, impreuna cu alte sisteme termice conventionale sau neconventionale. Sistemele solare termice pot produce energie termica de 1,434 milioane tep (tone echivalent petrol) in Romania.
Dar exista si sisteme care fac conversia energiei solare in energie electrica, bazate pe celule fotovoltaice. Acestea alimenteaza consumatori izolati, care au numai consumuri mici de energie. Astfel, soarele care arde Romania poate contribui la sistemul energetic cu 1.200 GWh/an.
La noi s-au montat sisteme fotovoltaice cu puteri variate si in regim de functionare diferentiat in cadrul unor programe de cercetare. Astfel, au fost realizate sisteme autonome pentru alimentarea unor consumatori izolati in gospodarii individuale, centre din Muntii Apuseni, pe litoral sau in Delta. Energia solara este deja folosita in Mangalia la reteaua de termoficare, unde exista cateva sute de panouri, alte proiecte fiind in discutie la Giurgiu si in judetul Bistrita. Agentia Nationala a Locuintelor are in proiect 84 de apartamente care sa fie alimentate cu energie solara, 20 dintre acestea fiind programate in localitatea Cogealac din judetul Constanta.
Gheorghe Pauna, directorul pentru energii regenerabile din cadrul ICEMENERG, ne-a precizat ca pentru o locuinta medie cu un consum mediu sistemul fotovoltaic costa intre 7.000 si 10.000 de euro, la care se mai adauga 1.000-1.500 de euro pentru termal si incalzirea apei menajere. Preturile sunt mai mici pentru locuintele din campii sau de pe litoral.
Daca s-ar exploata la maximum potentialul energetic solar al Romaniei, s-ar putea substitui in acest fel 50% din volumul de apa calda menajera, sau 15% din cota de energie termica folosita pentru incalzirea curenta.
Panourile sunt, astfel, o solutie pentru scolile din mediul rural, pentru asigurarea apei calde in hoteluri, spitale sau in locuintele sociale.
Citeste articolul Energie din soare integral in Jurnalul National