Energie electrica din Sahara, pe sub Marea Mediterana

Doisprezece companii germane, printre care si Siemens si Munich Re au ajuns la o concluzie in ceea ce priveste schita pentru un proiect pentru exploatarea energiei solare din Desertul Sahara. Piata de livrare a energiei astfel obtinute este cea din Europa, scrie Bloomberg.
siemens si munich re
Dezvoltarea acestui proiect, inclusiv partea tehnica si financiara, pentru crearea infrastructurii necesare de transportare a energiei din Sahara pana in Europa, pe sub Marea Mediterana, necesita trei ani, au anuntat companiile astazi.

Cea mai mare companie de inginerie germana, Siemens, incearca sa demonstreze ca estimarile in ceea ce priveste costurile intregului proiect, in valoare de 555 miliarde de dolari sunt necesare pentru furnizarea a 15% din necesarul de energie electrica pe plan european. Compania germana sustine ca acest lucru este posibil pana la jumatatea secolului.

Rene Umlauft, CEO-ul diviziei pentru energie regenerabila a companiei Siemens a declarat ieri, prin intermediul unui e-mail citat de Bloomberg ca joint-venture-ul din Africa de Nord si Orientul Mijlociu „poate contribui in mod semnificativ la rezervele de energie regenerabila, intr-un mod durabil”.

„Noi urmarim un plan vizionar”, este de parere Torsten Jeworrek, un membru din managementul boardului companiei Munich Re. „Daca va avea succes, vom avea un aport xmajor la combaterea schimbarilor climatice”, a mai spus acesta.

Ieri a avul loc la Munchen o intalnie a reprezentantilor companiilor pentru semnare unui memorandum de intelegere pentru inceperea procesului. Printre companiile prezente la intalnire se numara si companiile germane E.ON sau Deutsche Bank si compania elvetiana ABB sau compania spaniola Abengoa.

Organizatia Greenpeace a anuntat astazi ca este necesar ca guvernele europene sa creeze conditii pentru investitiile si dezvoltarea pentru retele de transport a energiei electrice, inclusiv crearea unor fonduri pentru cercetare cu bani proveniti de la fabricile de producere a energiei nucleare sau pe baza de carbuni.

Fritz Vahrenholt, seful diviziei germane de energie regenerabila Innorgy a companiei de utilitati germana RWE este sceptic in ceea ce priveste sansele de reusita ale acestui proiect. „Este o fantezie sa crezi ca vom transporta energie din Sahara in Germania”, este de parere Vahrenholt.

Planurile pentru acest proiect sunt bazate in mare parte pe studii stiintifice efectuate de centrul aerospatial DRL.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *