Eoliana cu ghinion

Îngheţul din eoliene: Anul acesta s-au montat 155 de turbine noi, de 2,5 ori mai puţine comparativ cu 2013
Eoliana cu ghinion
Eoliana cu ghinion

Eoliana construita in curtea Azilului pentru Persoane Varstnice din Poarta Alba asteapta sa fie pusa in functiune de aproape doi ani. Din pacate, in tot acest timp, reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta au intampinat numai piedici.

In curtea Azilului pentru Persoane Varstnice din Poarta Alba a fost construita o eoliana de mica capacitate care, daca ar fi pusa in functiune, ar asigura furnizarea energiei electrice si a incalzirii atat a centrului, cat si a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta. „Eoliana ar asigura tot ce inseamna parte electrica atat pentru centru, cat si pentru Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta, lucru care ne-ar scuti de multe cheltuieli si ar asigura conditii mai bune. Deocamdata, au fost facute probe“, a declarat Nicoleta Vadineanu, directorul Azilului pentru Persoane Varstnice din Poarta Alba.

Proiectul a fost realizat cu fonduri guvernamentale, iar punerea in functiune a turbinei este mereu amanata, din cauza diverselor probleme aparute. Prima vina apartine companiei Enel Distributie Dobrogea. Anul trecut, pe 15 mai, a fost semnat contractul de racordare, iar pe 14 octombrie, tot anul trecut, contractul de furnizare, deci din aceeasi luna eoliana ar fi trebuit sa functioneze. Dar a fost nevoie de inca un aviz si de inca un contract, pana in vara acestui an, cand s-au facut primele probe.

„Proiectul a fost realizat cu fonduri de la Guvern. Eoliana este de capacitate mica, de 200 kilowati, iar Enel ne-a tratat ca si cum ar fi o investitie de capacitate mult mai mare. In sfarsit, in vara aceasta au fost facute primele probe“, ne-a declarat Petre Dinica, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta.

Despre amanarea furnizarii de energie electrica, tot ce au avut de spus reprezentantii companiei Enel a fost: „In momentul in care au avut documentatia corecta, au primit avizul. Probele s-au efectuat in aceasta vara“. Dar, in timpul probelor, au aparut alte probleme. In momentul in care toate racordurile au fost facute, eoliana tot nu a pornit. De data aceasta, de vina este echipamentul furnizat. Modulul ce regleaza puterea eolianei in functie de nevoia acesteia, nu functioneaza. Si, astfel, punerea turbinei in functiune, asteptata de aproape doi ani, a fost, din nou, amanata.

Au inceput discutiile reprezentantilor D.G.S.A.P.C. Constanta cu furnizorul echipamentului defectuos, care trebuie reparat sau inlocuit. In urma acestora, furnizorul ar fi trebuit sa se prezinte, sa constate defectiunea la jumatatea lunii octombrie, dar abia saptamana viitoare si-a anuntat sosirea. „Deoarece, in urma probelor, s-a constatat ca unul dintre echipamente s-a defectat, am inceput sa corespondam cu furnizorul acestuia, pentru a-l repara sau inlocui, care va sosi saptamana viitoare“, a completat Petre Dinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *