Bucurestenii de la periferie prefera sursele regenerabile de energie amplasate in apropierea locuintelor
Centralele eoliene de uz casnic sunt alternativa viabila pentru locuintele aflate in zone care nu sunt racordate la reteaua publica de electricitate.
Lipsa curentului electric ii determina pe proprietari sa-si alimenteze casele cu energie eoliana. „Unde este casa mea din Ghencea, oamenii nu au deloc curent electric si multi isi alimenteaza gospodariile cu generatoare pe motorina, care consuma foarte mult si polueaza. Eu am vrut electricitate din energie regenerabila, iar panourile fotovoltaice sunt foarte scumpe”, ne-a povestit un proprietar.
Potrivit acestuia, pentru a acoperi 5 KW, cat produce eoliana pe care si-a amplasat-o, ar fi trebuit sa investeasca in panouri solare circa 33.000 de euro, in timp ce pretul turbinei a fost de 7.500 de euro.
Mentalitatea romanului
Aceasta este prima eoliana de uz casnic din Ghencea. La putin timp dupa amplasarea ei a mai aparut una in curtea altei case. Nu toti oamenii sunt insa la fel de receptivi.
„Turbinele sunt greu de vandut, pentru ca nu poti schimba usor mentalitatea romanului. Daca nu primeste un sprijin de la stat, trebuie sa-i spui ca profitul va veni imediat, ca sa-l convingi sa le cumpere. Daca s-ar pune problema sa poata vinde statului surplusul de energie, asa cum se practica in Franta, de exemplu, ar fi mult mai receptivi”, spune George Turtureanu, manager de vanzari la Amo Wind Systems, importator de eoliene de uz casnic in Romania.
Un alt motiv pentru care oamenii sunt reticenti in privinta achizitionarii unei turbine eoliene il constituie lipsa unui studiu referitor la puterea vantului in zonele Capitalei, potrivit reprezentantilor Amo Wind Systems.
Sursa: Adevarul