Transelectrica: Situatia nu este asa disperata cum a prezentat-o CEO!

Transelectrica: Situatia nu este asa disperata cum a prezentat-o CEO!
Transelectrica: Situatia nu este asa disperata cum a prezentat-o CEO!

Situatia nu este asa disperata cum a prezentat-o Complexul Energetic Oltenia, a declarat un oficial al Transelectrica, societatea de transport a energiei. Problema creata producatorilor de energie pe carbune de catre energia verde este dezbatuta si in presa financiara. Un oficial al Transelectrica spune ca CEO exagereaza. De asemenea, managerul Laurentiu Ciurel spune ca oprirea grupurilor energetice atunci cand in sistem intra energie verde duce la pierderi de sute de mii de euro.

Energia verde creeaza probleme producatorilor de energie termica. Aceasta este concluzia la care au ajuns toti cei care se intereseaza de soarta Complexului Energetic Oltenia. In opinia CEO, problema este reprezentata de legea care permite energiei verzi sa intre cu prioritate in sistemul energetic deoarece nu este poluanta. Intr-adevar, producerea de energie eoliana este diferita de la o zi la asta. Intr-o zi poate nu da mai mult de 5% insa uneori ajunge aproape de 10%.

Daca procentul energiei verzi este mare, atunci sunt oprite sursele de energie cele mai scumpe. Din nefericire, primul in vizor este CE Oltenia.

Problema, concurenta

Octavian Lohan, membru al Directoratului Transelectrica, a confirmat in presa centrala ca atunci cand eolienele produc energie, Dispecerul National opreste grupurile termo, in ordinea costurilor. Astfel, primele oprite sunt cele mai scumpe centrale: „In aceasta perioada de iarna, nu pot fi oprite CET-urile care furnizeaza agent termic populatiei si institutiilor publice. Astfel, cel mai scump producator care poate fi oprit este Complexul Oltenia. Situatia nu este atat de disperata cum au prezentat-o ei si nici nu reprezinta o permanenta. Anul trecut, Complexul Oltenia a vandut multa energie si a facut profit pe fondul secetei hidrologice. Acum, Hidroelectrica a revenit la normal, iar consumul a scazut. Astfel, a crescut competitia intre producatori”, a spus acesta.

Energia pe hidro a devenit concurentul principal al CEO, lucrul acesta fiind confirmat de cifrele pe care le puteti vedea pe site-ul Transelectrica. Dar, managerul CEO Laurentiu Ciurel declara ca scumpirea cu 20% a energiei CEO este cauzata de energia verde sau mai exact de pretul certificatelor de poluare pe care compania le plateste pentru fiecare MW produs.

STATISTICĂ

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), cantitatea de energie produsa de termocentrale, hidrocentrale si centralele nucleare a fost in scadere in 2012 fata de 2011. Productia centralelor eoliene s-a dublat in 2012 fata de 2011, depasind 2.000 GWh. In Romania exista aprobari pentru 35.000 MW, in conditiile in care consumul intern este de 7.500-8.000 MW, putere instalata.

„Chiar daca energia regenerabila este de viitor, instabilitatea sursei (vant sau soare) face ca dezvoltarea ei in exces sa creeze mari dezechilibre in sistem. Din acest motiv cred ca este obligatorie dezvoltarea unei surse de energie constanta. Aceasta sursa este carbunele” spune Laurentiu Ciurel, manager CEO

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente