Pe o suprafata de 60 de hectare, pe raza comunei Gemenele, vor fi instalate 21 de turbine Siemens, cu o putere de 2,3 MW fiecare. Odata cu inaugurarea santierului, francezii au donat comunei si un microbuz pentru transport scolar.
Cu un miliard de euro se va construi, pe raza mai multor localitati, parcuri eoliene ce vor avea o putere instalata de circa 800 MW, mai mare decat a unui reactor nuclear de la Cernavoda. Investitia apartine francezilor de la “Filasa International” si va fi implementata pe durata a circa cinci ani
Francezii de la GDF SUEZ, furnizorul zonal de gaz metan, au demarat lucrarile la prima lor investitie in energie verde din Romania, mai precis un parc eolian cu o capacitate de aproape 48 MW, amplasat pe raza comunei Gemenele.
Proiectul a fost achizitionat de la dezvoltatorul imobiliar “Belrom”. Asa cum au explicat proprietarii viitoarei afaceri, acesta va fi primul parc eolian al GDF SUEZ in Romania si va produce energie electrica estimata la 130.000 MW anual, adica echivalentul unui consum anual a circa 50.000 de gospodarii din Romania. Pe suprafata cumparata la Gemenele, (60 de hectare) vor fi aplasate 21 de turbine a cate 2,3 MW, toate produse, livrate si instalate de catre compania “Siemens”, in timp ce companiile “Viarom” si “Energobit” vor efectua executia constructiilor civile si a lucrarilor electrice si mecanice.
Energia produsa de turbinele parcului eolian denumit “Braila Winds” va fi livrata in Sistemul Energetic National prin intermediul Statiei de transformare de la Romanu, apartinand companiei Electrica Muntenia Nord.
La evenimentul anului 2012, echipa de la la GDF l-a avut in frunte chiar pe Eric Stab, CEO al GDF SUEZ Energy Romania: “acest proiect reprezinta o etapa importanta a diversificarii activitatii GDF SUEZ Energy Romania, prin intrarea pe piata de productie de electricitate. Proiectul de investitie in energia verde, primul din judetul Braila, pana in prezent, va contribui atat la dezvoltarea economica a zonei, cat si la prosperitatea sociala a comunitatii locale. Dezvoltarea lui se va realiza avand la baza trei principii fundamentale: parteneriatul cu autoritatile locale, implicarea in comunitate si dezvoltarea durabila”.
De punctat este faptul ca francezii au tinut sa faca un cadou autoritatilor locale din comuna Gemenele: au donat un microbuz destinat transportului scolar pentru copiii din localitatea Gavani, care vin la gradinita si scoala din comuna.
Pentru a raspunde acestui gest, elevii scolii din Gemenele au pregatit si au prezentat pe scena Caminului Cultural din comuna un program artistic, care a debutat cu un cantec in limba franceza, urmat de o suita de jocuri populare.
GDF SUEZ Energy Romania, filiala a Grupului GDF SUEZ, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din Romania avand 1,4 milioane de clienti. Distrigaz Sud Retele, filiala de distributie a GDF SUEZ Energy Romania a fost infiintata in martie 2008 ca urmare a separarii activitatii de comercializare de cea de distributie.
Distrigaz Sud Retele deserveste 18 judete din sudul tarii, inclusiv Braila, plus municipiul Bucuresti, gestionand o retea de distributie de aproximativ 17.000 km.
In Braila sunt 17 contracte de racordare pentru proiecte de parcuri eoliene
Potrivit datelor publice pe pagina de web a Transelectrica, in cazul judetului Braila exista 17 contracte de racordare in vigoare pentru proiecte de parcuri eoliene cu o putere totala instalata de peste 570 MW. Printre proiecte mari se numara cele doua parcuri de turbine eoliene de la Insuratei, cu o putere instalata cumulata de 126 MW, plus un al treilea de doar 10 MW tot la Insuratei, urmate de parcul de la Scortaru Vechi, cu o putere instalata de 93 MW, plus inca unul de 78 MW la Tudor Vladimirescu, altul decat cel al francezilor de la “Eolenvest”.
De asemenea, mai sunt 4 proiecte a cate 10 MW fiecare, la Urleasca, unul de 28 MW la Surdila Gaiseanca, 50 MW la Salcia Tudor, precum si cel al francezilor de la GDF SUEZ de la Gemenele. Cu o putere instalata sub 10 MW mai sunt proiectele de la Ianca, Bordei Verde, Victoria si Dudesti cu 8 MW fiecare, precum si proiectul de la Cuza Voda, cu doar 6 MW putere instalata.
In ce priveste avizele de racordare, Braila este mentionata cu doar doua avize, cu o putere instalata de 183 MW.
Megainvestitii in eoliene
Cu un miliard de euro se va construi, pe raza mai multor localitati, parcuri eoliene ce vor avea o putere instalata de circa 800 MW, mai mare decat a unui reactor nuclear de la Cernavoda. Investitia apartine francezilor de la “Filasa International” si va fi implementata pe durata a circa cinci ani * proiectul a fost lansat oficial anul acesta la Ciresu, in prezenta directorului general al “Filasa” si a presedintelui CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu
In urmatorii ani, judetul Braila va beneficia de o megainvestitie de un miliard de euro facuta de francezii de la “Filasa International”. Acestia si-au anuntat intentia de a construi mai multe parcuri eoliene, pe raza comunelor Ciresu, Ulmu, Zavoaia, Dudesti, Tudor Vladimirescu, Ciocile si Rosiori. Proiectul a fost lansat vara aceasta in satul Vultureni, comuna Ciresu, acolo unde va lua fiinta un astfel de parc constituit din centrale eoliene. La eveniment au participat Bernand Esquirol, directorul general “Filasa International”, si Gheorghe Bunea Stancu, presedintele Consiliului Judetean Braila.
“Am intalnit in aceasta regiune a Romaniei oameni seriosi, capabili, muncitori si am avut parte de sustinerea partenerilor nostri si a autoritatilor locale, depasind toate dificultatile intalnite pe parcurs, care sunt normale cand discutam de un asemenea cadru complex de dezvoltare. Ne dorim sa obtinem, pana la jumatatea anului 2013, autorizatiile de construire, pentru care vor fi achitate taxe ce reprezinta o contributie importanta la bugetul local al fiecarei comune in parte”, a declarat Bernard Esquirol.
Acesta a precizat ca cel mai avansat proiect, din punctul de vedere al obtinerii autorizatiilor necesare, este cel de la Tudor Vladimirescu. Pentru acesta s-a obtinut deja autorizatia de construire, iar in prezent se fac demersuri pentru autorizatia de amplasare a traseelor de cabluri electrice si a instalatiei de racordare a viitorului parc eolian in statia Lacu Sarat.
Proiectele initiate de “Filasa International” sunt derulate prin intermediul unor societati constituite in cadrul Grupului “Eolenvest”.
In prezent, pe langa demersurile de autorizare, se deruleaza si studii specifice de masurare a vitezei vantului, evaluare a biodiversitatii sau studii geotehnice. Nu s-a precizat numarul exact al turbinelor care vor fi montate in cadrul acestui proiect, insa se preconizeaza ca parcurile eoliene construite de “Eolenvest” pe teritoriul judetului Braila sa aiba o putere totala instalata de aproximativ 800 MW, mai mult chiar decat puterea unui reactor nuclear de la Cernavoda.
Vor mai trece, insa, cel mai probabil, circa cinci ani pana cand toate aceste parcuri eoliene vor fi gata si vor functiona la capacitate maxima.
Dupa cum stau lucrurile, judetul Braila are toate sansele sa devina un adevarat centru de productie al energiei electrice obtinute din puterea vantului. Deja exista parcuri eoliene aproape finalizate. Unul dintre acestea se afla la doar 20 de kilometri de municipiu, pe raza comunei Gemenele. Acolo, tot niste investitori francezi, de aceasta data cei de la “GDF Suez”, vor amplasa, in total, 21 de centrale eoliene. Pana in prezent, zece au fost deja construite.
“GDF Suez” investeste in centralele eoliene de la Gemenele circa 70 milioane de euro.