Sistemul Electroenergetic National (SEN) nu va putea sa preia volumul ridicat de productie a centralelor eoliene pentru care Transelectrica a primit solicitari din partea investitorilor, au declarat reprezentantii companiei, transmite Mediafax.
Potrivit acestora, Transelectrica a primit cereri de racordare la retea a unor centrale eoliene care vor produce in total peste 12.000 MW. „Sa preluam 12.000 MW este imposibil, ne-ar mai trebui un sistem electroenergetic national. Tari ca SUA sau Germania au 20% energie regenerabila in varful de consum. In Romania se pot integra in sistem 3.000-4000 MW eolieni”, a afirmat directorul de planificare retea din Transelectrica, Dan Preotescu. Avizele tehnice pentru racordarea la retea a centralelor eoliene din Moldova si Dobrogea insu-meaza 2000 MW.
In prezent, in Romania sunt instalati doar 7 MW in turbine eoliene. „In cazul in care factorii politici doresc depasirea valorilor limita este necesara realizarea de investitii majore pentru cres-terea gradului de flexibilitate a sistemului electroenergetic national”, conform reprezentantilor Transelec-trica. Totodata, volumul solicitarilor de acces la reteaua de distributie si transport la nivelul intregii tari in prezent depaseste 10.000 MW putere instalata, in conditiile in care varful de consum in 2007 a fost de circa 9500 MW. Transelectrica este detinuta in proportie de 73,7% de Mi-nisterul Economiei si Finantelor, Fondul Proprietatea detine 13,5% din actiuni, iar un pachet de 12,8% din actiuni este tran-zactionat la Bursa de Valori Bucuresti.
Sursa: Ziua