
In ciuda crizei, investitiile in energie regenerabila zburda la malul marii. Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei a acordat licente si acreditari, anul trecut, pentru peste 800 de megawati nou-nouti, ceea ce inseamna ca noi parcuri eoliene vor rasari in Dobrogea.
Ieftinirea materialelor de constructii pe fondul crizei globale i-a motivat foarte tare pe patronii eolienelor. In timp ce investitiile imobiliare sunt la pamant, constructorii de eoliene nu au timp sa rasufle. „In 2013, aproape s-au dublat capacitatile acreditate si licentiate pe total regenerabile, doar pe parcursul unui an. A fost un an de exceptie pentru investitori. Au construit peste 2.000 MW de centrale, majoritatea fotovoltaice. 42 MW s-au obtinut din fotovoltaice. Dar si in cazul energiei eoliene avem o crestere. Aceasta este mai mare de 44%“, a spus Zoltan Nagy, membru in boardul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei, la HydroPower Energy Summit 2014. Potrivit datelor A.N.R.E., productia de energie regenerabila a ajuns la un nivel-record la finele anului trecut, cand capacitatea totala a proiectelor existente in sistem a ajuns la 4.255 MW, cu 82% mai mare decat la sfarsitul anului 2012. Astfel, la 31 decembrie 2013, in sistem erau instalate proiecte de energie eoliana cu o putere totala de 2.503 MW, fotovoltaice de 1.155 MW, biomasa – 65 MW si hidro – 530 MW. Din punct de vedere al puterii instalate, litoralul se claseaza in cele cinci judete fruntase, in ceea ce priveste proiectele de energie regenerabila, si deja detine peste 80% din productia eoliana, la nivel national. Statul roman a aprobat, pentru intervalul 2011 – 2020, o schema de sprijin care prevede subventii de 10,5 miliarde de euro pentru producatorii de energie verde. De altfel, cel mai mare proiect eolian de uscat din Europa a fost dezvoltat de CEZ la Fantanele – Cogealac. Intr-un singur an, acesta a generat deja 1.646 terrawati de energie electrica. Toata aceasta crestere a avut la baza schema de sprijin pe care statul roman a pus-o la dispozitia celor care au investit in proiecte regenerabile.
Potrivit unui raport Cambridge, tara noastra detine o pozitie de lider absolut in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste productia de energie eoliana. Aproape un sfert din toate unitatile eoliene din noile state-membre ale U.E. sunt situate pe teritoriul Romaniei, se afirma in document. Avalansa de proiecte eoliene a generat, insa, serioase probleme in ceea ce priveste transportul. Potrivit studiului, principala piedica pentru construirea unor unitati noi este capacitatea limitata a sistemului national de transport al curentului electric (S.E.N.). In ultimii trei ani, au fost emise licente pentru conectarea la reteaua nationala a unor unitati cu o capacitate totala de 17.000 de megawati, in conditiile in care reteaua ar putea sa suporte doar 3.300 de megawati.