Distribuitorul de electricitate E.ON a demarat un proiect de constructie a trei mori de vant in zona Moldovei, cu o capacitate totala de sub 10 MW, a declarat pentru Business Standard directorul general al E.ON Moldova, Gunther Schubert ?
„Avem nevoie de mai multe autorizatii, pentru a incepe productia de energie electrica”, a punctat Schubert. El a adaugat ca este imposibil, pentru moment, de estimat valoarea investitiei in acest proiect. Directorul general al E.ON Moldova a mai spus ca asteapta decizia Guvernului in ceea ce priveste societatile care vor intra in compania energetica nationala, pentru a-si face un nou plan de achizitii pe sectorul de productie de electricitate.
In urma cu aproximativ trei luni, oficialii E.ON Moldova spuneau ca au, ca principale tinte de achizitii, complexurile energetice Turceni si Rovinari, precum si microhidrocentralele, aflate in portofoliul producatorului de stat de energie electrica Hidroelectrica. E.ON Energie Romania detine E.ON Moldova Furnizare, care are o cota de 7,91% pe piata de furnizare, si E.ON Moldova Distributie, care are monopol in distributia de energie electrica in regiunea Moldovei. Nemtii de la E.ON au preluat fosta Electrica Moldova in 2005. Investitiile in fosta companie de Electrica Moldova au fost de 85 milioane de lei in 2005 si de 148 milioane de lei in 2006.
Fosta Electrica Moldova a avut in 2005 o cifra de afaceri de 307 milioane de euro. Un an mai tarziu, afacerile companiei de furnizare si distributie energie electrica au crescut la 314 milioane de euro. In 2005, compania a vandut 3,8 TWh energie, iar in 2006, vanzarile au scazut ajungand la 3,2 TWh. Daca in primul an societatea avea 2761 de angajati, in 2006 numarul acestora a scazut la 2.647. In prezent, compania si-a separat activitatile, infiintand doua societati distincte, E.ON Moldova Distributie si E.ON Moldova Furnizare. Piata locala de producere a energiei electrice este estimata la circa 1,7 miliarde euro.
Sursa: Standard