Pentru ca referendumul RMGC a fost un esec, 35 de primari din ALBA au semnat un Memoriu privind reluarea mineritului – „IN SPECIAL LA ROSIA MONTANA”, dovedind ca nu dau doi bani pe opinia locuitorilor

0
467
Vâlcov: Nu ?tim când vom da raportul final pe Ro?ia Montan?. A picat propunerea de a vota luni
Vâlcov: Nu ştim când vom da raportul final pe Roşia Montană. A picat propunerea de a vota luni

Pe 9 decembrie, Consiliul Judetean Alba a organizat ceea ce trebuia sa fie cea mai rusinoasa actiune de lobby din bani publici, pentru o corporatie privata, din istoria post-’89 a Romaniei. Un asa-zis ‘referendum’ in 35 de localitati cu autoritati locale demult corupte de catre Rosia Montana Gold Corporation ar fi trebuit sa confirme (macar local, din moment ce opozitia la nivel national era formidabila) vointa oamenilor de a se reincepe mineritul in Apuseni – cu accent, fireste, pe proiectul RMGC.

Rezultatele acestei ‘consultari’ au fost departe de asteptarile organizatorilor. Nu s-a intrunit cvorumul, ceea ce a dus, juridic vorbind, la invalidarea referendumului.

Cu toata ambiguitatea si perversitatea intrebarii de pe buletinele de vot, cu toata mita ‘electorala’ oferita de companie, cu toate presiunile exercitate de “alesii” locali, cu toate fraudele, Gold Corporation a inregistrat o infrangere usturatoare. Au fost prezenti la urne doar 43% dintre cetatenii cu drept de vot, iar voturile pentru redemararea mineritului au atins de-abia 63 de procente. Asta in conditiile in care propaganda RMGC vorbea la un moment dat de 81% sustinere la nivelui intregii Romanii.

Pentru ca referendumul RMGC a fost un esec, 35 de primari din ALBA au semnat un Memoriu privind reluarea mineritului – „IN SPECIAL LA ROSIA MONTANA”, dovedind ca nu dau doi bani pe opinia locuitorilor

Civic vorbind, ceea ce s-a intamplat pe 9 decembrie reprezinta, poate, cel mai pozitiv semnal din intreaga realitate romaneasca a anului 2012. Foarte pe scurt spunand lucrurile: motii nu s-au lasat pacaliti. Cea mai ampla campanie de dezinformare/ manipulare pe care a vazut-o vreodata aceasta tara s-a incheiat cu un rasunator esec.

Pentru toate ‘autoritatile’ romanesti de la nivel national sau local, ziua de 27 decembrie a fost, daca nu chiar o sarbatoare legala, o zi lejera in care oamenii, istoviti de Craciun, incepeau sa se dezmeticeasca si sa pregateasca Revelionul.

Nu insa si in Alba. Acolo, probabil din pur spirit cetatenesc, aceiasi 35 de primari de la care, cica, pornise ideea referendumului s-au intalnit, in sedinta Consiliului Judetean, nu doar cu membrii acestui organism, ci si cu parlamentarii ‘locali’.

Primarii au prezentat un Memoriu, pe care consilierii ‘si l-au asumat’, iar reprezentantii judetului in Senat si Camera Deputatilor au luat, pe rand, cuvantul ‘facand frumos’ si promitand ca vor cere in Legislativul Romaniei re-pornirea in Apuseni a mineritului, si in primul rand a proiectului de la Rosia Montana.

Cu alte cuvinte, la comanda Gold-ului, toti reprezentantii autoritatilor ‘de Alba’, de la toate nivelurile, nu doar ca au continuat sa invoce rezultatele unui scrutin juridic invalidat, dar au si inventat/ semnat o logica potrivit careia, in realitate, acest plebiscit ar fi demonstrat SUSTINEREA MASIVĂ a comunitatilor locale pentru Proiectul RMGC. Detalii pe ActiveWatch.

Domnule Ponta, domnule Basescu, un grup organizat de primari din Apuseni va cred prosti. Chiar sunteti? – intreaba si VoxPublica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.