Europa devine un „punct fierbinte” pentru infectii emergente, in timp ce cele tipice climatului tropical avanseaza catre nord

0
494
Europa devine un "punct fierbinte" pentru infecţii emergente, în timp ce cele tipice climatului tropical avansează către nord
Europa devine un "punct fierbinte" pentru infectii emergente, in timp ce cele tipice climatului tropical avanseaza catre nord

Europa devine un „punct fierbinte” pentru infectii emergente, in timp ce cele tipice climatului tropical avanseaza catre nord, potrivit unei cercetari care stabileste o legatura intre schimbarile climatice la nivel global si raspandirea bolilor, relateaza Financial Times in editia electronica.

Conditiile de mediu in schimbare au facilitat raspandirea unor bacterii si unor transmitatori de boli indiferent de frontiere, anunta un studiu publicat in revista Science.

Acesta citeaza epidemii de febra produsa de virusul West Nile in Grecia si Romania si de febra Dengue in Franta si Croatia.

Numerosi transmitatori de boli, ca tantarii si capusele, sunt sensibile la climat, precizeaza studiul. Temperaturile ridicate si schimbarea pattern-urilor ploilor pot introduce noi agenti patogeni in efectivele de animale, pe terenurile agricole, in cursurile de apa si in orase, adauga cercetarea, care a utilizat date colectate de Centrul European pentru Preventia si Controlul Bolilor (ECDC).

In conditiile climatice actuale, sapte boli influentate de climat, inclusiv febra Rift Valley si encefalita, ar putea reprezenta o amenintare pentru locuitorii Europei, avertizeaza cercetarea.

Amenintarea reprezentata de bolile infectioase emergente poate creste, in cazul in care efectele schimbarilor climatice devin mai dramatice, constata cercetarea.

Scenariile posibile includ o crestere a infectiilor de natura alimentara, a rezistentei la medicamente si a transmitatorilor de boli, in paralel cu un declin al eficientei vaccinurilor existente.

Intensificarea comertului global si calatoriile pot juca, de asemenea, un rol important in diseminarea bolilor. Totodata, factori sociali ca varsta, nivelul de securitate economica si de acces la ingrijiri de sanatate pot determina care segmente ale populatiei sunt expuse la riscul imbolnavirii. „Modificarile climatice interactioneaza cu vulnerabilitatile existente si le inrautatesc”, a declarat doctor Jan Semenza, un epidemiolog din cadrul ECDC si coordonatorul principal al cercetarii.

Un motiv particular de ingrijorare, in opinia lui Semenza, este cresterea numarului bolilor transmise de la animale la oameni. Acestea sunt responsabile de trei sferturi dintre bolile care apar la nivel mondial. In timp ce sistemele europene de supraveghere sunt puternice, monitorizarea difera mult de la o tara la alta, nu toate supraveghind sau avand capacitatea de a trata asemenea boli noi, subliniaza raportul, insistand ca numeroase state subestimeaza nivelul de risc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.