Europa ecologica, la rascruce de vanturi

0
377

Pachetul de masuri pentru reducerea poluarii este respins de o parte din tarile UE. Guvernul de la Roma reproseaza Comisiei Europene ca a calculat gresit costurile reducerii poluarii. In realitate, retehnologizarea va costa mai mult.
ferme de eoliene
La inceputul acestei saptamani a avut loc la Luxemburg o intalnire a ministrilor mediului din tarile membre ale Uniunii Europene. Subiectul aflat in discutie a fost costul pachetului de masuri ecologice adoptat in ianuarie 2008.

Specialistii Comisiei Europene au avansat suma de 13 miliarde de euro pe an si au opinat ca aceasta cifra nu va fi depasita. Delegatia italiana a ripostat insa vehement si a sustinut ca, de fapt, reducerea poluarii va costa de cel putin doua ori mai mult.

Purtatorul de cuvant al Comisiei, Barbara Helfferich, a afirmat ca italienii isi fac griji „exagerate” in privinta impactului pe care schimbarile de tehnologie le vor avea asupra industriei italiene.

Sedinte de mediere

Cum insa pana la sfarsitul anului 2008 Comisia Europeana trebuie sa definitiveze acordul privind masurile de combatere a schimbarilor climatice, o delegatie de specialisti de la Bruxelles va fi trimisa in Italia chiar saptamana viitoare pentru a discuta direct cu omologii lor italieni.

Scopul discutiilor este analiza problemelor pe care le ridica expertii de la Roma in privinta unor masuri precum „ingroparea dioxidului de carbon” sau gazeificar=ea carbunilor in scopul reducerii emisiilor termocentralelor pe carbune.

In plus, italienii cer ca acordul sa fie formulat in termeni „elastici”, astfel incat, daca vor fi probleme obiective, sa nu se ajunga in situatia de a se renunta la aceasta intelegere.

Ajustarea limitelor de emisii de carbon in functie de „impactul economic concret” ar fi insa aproape o anulare a acestui acord, considera reprezentantii Comisiei, intrucat ar oferi posibilitatea de a „polua cu acte in regula”, pe motiv ca schimbarea costa prea mult.

Si Romania si-a exprimat ingrijorarea

Stefania Prestigiacomo, ministrul italian al Mediului, a precizat in plenul sedintei ca si alte tari membre si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu fondurile care vor fi necesare pentru introducerea pachetului de masuri 20/20/20.

Tintele de reducere a poluarii, botezate in gluma 20/20/20, prevad ca pana in anul 2020 tarile membre UE sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu 20% fata de nivelul anului 1990 si sa creasca ponderea energiilor regenerabile pana la 20% din total.

Un grup compact de tari foste comuniste, precum Polonia, Romania, Ungaria, Bulgaria si Slovacia, la care se adauga Marea Britanie, au precizat si ele ca sunt serioase probleme in sectorul energetic, intrucat reducerea poluarii termocentralelor pe carbune, prin metoda ingroparii dioxidului de carbon, e foarte greu de pus in practica.

Toti participantii au acceptat insa ca trebuie sa fie formulat un acord si au anuntat ca „isi vor spori eforturile” pentru a se ajunge la finalizarea lui inainte de sfarsitul anului 2008.

Particularii, invitati sa investeasca

Pe site-ul „Earth4Energy.com” se poate comanda un kit format dintr-un manual si un CD, care explica cum poti sa-ti produci singur energie electrica, investind numai 200 de euro in dispozitive noi si folosind aparate simple, iesite din uz.

In Germania, fiecare casa trebuie sa aiba panouri solare pentru incalzirea apei menajere, iar statul subventioneaza investitiile particularilor in panouri si eoliene.

Norvegia a realizat o intreaga retea de statii de livrare a hidrogenului pentru autoturismele cu poluare zero, iar numarul celor care si-au cumparat astfel de masini a depasit 500.000.

Europenii trebuie sa reduca risipa de energie prin inlocuirea becurilor cu lampi fluorescente, iar din 2010 becurile clasice vor disparea din magazine.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.