Exploatarea aurului de la Certej, inclusã in Planului national de investitii strategice al Guvernului

0
467
Exploatarea aurului de la Certej, inclusã în Planului national de investitii strategice al Guvernului
Exploatarea aurului de la Certej, inclusã in Planului national de investitii strategice al Guvernului
Exploatarea aurului de la Certej, inclusã in Planului national de investitii strategice al Guvernului

Dupã ce ministrul Mediului, Rovana Plumb, a starnit un imens scandal legat de exploatarea resurselor de aur de la Certej de cãtre societatea Deva Gold si a cerut totodatã anularea avizului de medi pentru acest proiectu,  investitia devine acum parte integrantã a Planului national de investitii strategice.

Guvernul se pregãteste sã atragã investitii de 10 miliarde de euro si sã creeze peste 50.000 de locuri de muncã, panã la finele anului, potrivit Planului national de investitii strategice si de creare a locurilor de muncã, fãcut public joi de Executiv. In acest plan, punct importante sunt constituite de unele dintre cele mai controversate proiecte din ultimii ani, respective cel de la Rosia Montanã, precum si exploatarea de cãter Deva Gold a resurselor auro – argintifere de la Certej. Guverenul pune, insã, si o conditie pentru proiectul huendorean, respective noi standard de mediu impuse celor de la Deva Gold.

Vrem sã deblocãm si sã continuãm dezvoltarea proiectelor Deva Gold si Rosia Montanã, evident cu respectarea cerintelor de mediu. Parlamentul va lua o decizie. La inceputul sesiunii parlamentare va fi finalizat proiectul de lege pe Rosia Montanã. Cred cã 13 ani de cand se tot plimba prin diverse structuri parlamentare este de ajuns. Decizia finalã intr-un proiect atat de controversat poate fi luatã doar de cãtre Parlament”, a declarat premierul Victor Ponta, dupã prezentarra Planului national de investitii strategice.

Blocat in instantã

Mult mai putin vizibil decat celebrul scandal de la Rosia Montanã, proiectul de la Certej este blocat la ora actualã de un proces aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti. Agentia Nationalã de Protectie a Mediului a cerut instantei, la solicitarea Ministerului Mediului, anularea avizului de mediu acordat pentru proiectul aurifer de la Certej de Agentia Regionalã de Protectie a Mediului Timisoara, cu beneficiar direct societatea Deva Gold, chematã, de asemenea, in fata magistratilor.  Ministerul Mediului si Pãdurilor a solicitat anularea avizului, pe care ministrul Rovana Plumb l-a catalogat drept „ilegal si iresponsabil”.  Aceasta a precizat cã, in urma verificãrilor efectuate in perioada 4-12 septembrie 2012 s-a constatat faptul cã acordul de mediu in cazul proiectului de la Certej este ilegal, oficialii sustinand cã incalcã atat legislatia romaneascã, dar si pe cea europeanã. Ministrul Rovana Plumb a mai precizat cã obligatiile de mediu de dinainte privatizãrii nu au fost transferate in acordul de mediu, cum prevede legea, iar ARPM Timisoara nu era indreptãtitã sã initieze aceastã procedurã, competenta in acest caz fiind a ANPM.  Pe de altã parte, oficialii beneficiarului acestui acord de mediu – Deva Gold, spun cã au depus absolut toate actele sau documentatiile care le-au fost solicitate pe parcursul celor cinci ani cat a durat procedura de avizare.   Emiterea acordului de mediu pentru viitoarea exploatare auriferã de la Certej – o investisie estimatã la 200 de milioane de euro -a  starnit un imens scandal, dupã ce douã organizatii de mediu au protestat impotriva acestuia, din cauzã cã, spun ei, procedura se bazeazã pe cianuri. Ministrul Mediului a anuntat cã emiterea acordului va fi verificatã in regim de urgentã, ceea ce s-a si intamplat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.