Pestii pot contribuii intr-un mod spectaculos la ciclul carbonului din ocean. Specialistii atribuiau producerea carbonatului de calciu in apele oceanului, plactonului. Insa, un studiu recent lansat de Rod Wilson la Universitatea Exter din UK, a aratat ca pestii elimina mineralul ca produs al apei inghitite de ei.
Wilson si colaboratorii sai au masurat cantitatea de carbonat de calciu eliminat din intestinele pestilor si mai apoi au generalizat procentul la nivel global. Acestia au calculat ca pestele contribuie cu 3 pana la 15%, la cantitatea totala de carbonat de calciu din ocean. Acest studiu contribuie la rezolvarea unui mister neexplicat de decenii, mai exact, de ce apa oceanului la o adancime nu mai mica de 1000 de metrii este mai alcalina decat datele emise de calculator. Carbonatul de calciu produs de pesti se dizolva mult mai repede decat cel produs de alte forme, a declarat autorul studiului si acest fapt explica procentul distribuit.
R. Wilson si echipa sa de cercetatori se asteapta ca pestii sa aiba, in viitor, un rol decisiv in ciclul carbonatului de calciu din ocean.