Consiliul local al orasului american Los Angeles interzice pungile de plastic din magazine

Consiliul local al orasului american Los Angeles interzice pungile de plastic din magazine

Consiliul local al orasului american Los Angeles (LA) a votat, saptamana trecuta, un plan care isi propune ca, in 16 luni, sa scoata pungile de plastic din magazine, iar acestea sa se reorienteze spre ambalaje de alta natura (pungi de hartie sau din alte materiale care sa nu dauneze mediului), scrie ENN, citat de totb.ro.

Scopul final al autoritatilor americane din LA este de a interzice definitiv utilizarea pungilor de plastic in oras. Decizia vine ca urmare a unor indelungate activitati de lobby in acest sens, duse de grupuri si organizatii de mediu, sprijinite ori reprezentate inclusiv de persoane publice bine-cunoscute americanilor, cum ar fi actrita Julia Louis-Dreyfus (interpreta personajului „Elaine” din sitcomul „Seinfeld”).
Primul pas pe drumul interzicerii pungilor de plastic este realizarea unui studiu de mediu derulat timp de patru luni, care a debutat pe 23 mai; dupa acest studiu, va incepe implementarea propriu-zisa a deciziei administratiei locale din LA: marile magazine din oras vor avea la dispozitie sase luni pentru a renunta la pungile de plastic, iar magazinele mici vor avea la dispozitie 12 luni pentru a face acelasi lucru.

La un an dupa ce pungile de plastic vor fi definitiv eliminate din activitatea magazinelor, acestea vor incepe sa taxeze clientii cu 10 centi pentru pungile de hartie care le vor fi inmanate la cumparaturi. Taxarea este obligatorie si va fi dublata de un alt studiu, derulat pe durata a doi ani, care sa ofere, in final, concluzia daca si pungile de hartie ar trebui interzise sau nu.

Opozantii deciziei administratiei din LA au fost, in primul rand, producatorii de pungi de plastic, care au scos la lupta inclusiv muncitorii din industrie. Acestia au cerut autoritatilor sa nu le distruga locurile de munca, plangandu-se ca familiile lor depind de salariul si beneficiile oferite de companiile producatoare de pungi de plastic. Sustinatorii deciziei de interzicere a plasticului au fost, insa, mai numerosi si mai convingatori. „Plasticul ataca mediul. Este o amenintare pentru intreaga economie a coastei. Este un pericol pentru viata marina si o povara pentru platitorii de taxe, pe care ei nici nu o stiu, pentru ca ei platesc factura de curatare a naturii de atata plastic, in fiecare an”, a spus avocatul H. David Nahai, fost director executiv al Administratiei Apelor si Energiei din LA.

Decizii similare, de interzicere a pungilor de plastic, au fost luate si de orasele San Jose, San Francisco, Long Beach si alte localitati, in special de pe coasta Pacificului. Analistii americani sustin ca, in aceste conditii, nu ar fi o surpriza ca o decizie generala in acest sens sa fie luata la nivelul statului american California, in viitorul apropiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *