Fascinatia placuta a mirosului de ploaie. De unde vine?

Fascinatia placuta a mirosului de ploaie. De unde vine?
Fascinatia placuta a mirosului de ploaie. De unde vine?

Daca ati deschis geamul dupa ploaie sau ati iesit la o plimbare dupa o furtuna puternica, cu siguranta ati recunoscut mirosul inconfundabil de aer curat si proaspat. Cercetatorii au reusit sa descopere ca in spatele mirosului placut al ploii stau cateva substante chimice care produc o stare placuta in organism.

Un studiu efectuat in 1964 de doi cercetatori australieni (Isabel Joy Bear si R. G. Thomas), dar si studii efectuate un an mai tarziu au relevat ca mirosul placut de dupa ploaie este determinat de o combinatie de uleiuri secretate de unele plante in timpul perioadelor aride. Dupa o perioada secetoasa, elementele componente din aceste uleiuri – care au fost secretate pe roci si in sol – se amesteca si sunt eliberate in aer.

De asemenea, in zonele de padure, unde umiditatea este ridicata, mirosul este dat si de o substanta denumita geosemin, un element chimic produs de actinomicete, bacterii care traiesc in sol. Astfel, sporii produsi si secretati de aceste bacterii sunt eliberati in atmosfera cu ocazia ploii.

„Aroma este una foarte placuta, asemenea moscului”, a declarat specialistul in soluri Bill Ypsilantis pentru NPR.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,212FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente