Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor il ameninta pe Bolojan cu inchisoarea

Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor il ameninta pe Bolojan cu inchisoarea

Aparatorii maidanezilor ii arata pisica primarului Ilie Bolojan. Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor, organizatie neguvernamentala care a obtinut printr-o sentinta a Tribunalului Bihor suspendarea Hotararii de Consiliu Local 505 din 2012 prin care se instituia regulamentul privind organizarea si functionarea serviciului specializat in gestionarea cainilor fara stapan, il acuza pe edil ca sfideaza justitia.

„La o zi dupa ce Tribunalul Bihor a pronuntat suspendarea HCL in cauza, primarul oradean Ilie Bolojan a sfidat hotararea judecatoreasca sustinand ca pentru a eutanasia animalele sanatoase nici macar nu are nevoie de HCL-ul suspendat de instanta, invocand un text de lege care nu se mai afla in vigoare inca din anul 2008”, se mentioneaza intr-un comunicat al FNPA.

Ruxandra Bizera, avocatul FNPA, il acuza pe edil ca pune la cale eutanasierea maidanezilor ignorand astfel o hotarare a instantei. „In loc ca primarul Ilie Bolojan sa astepte motivarea Tribunalului Bihor si sa-si puna problema faptului ca a permis adoptarea unei HCL ilegale, comitand astfel o grava eroare, acesta ne arata ca nu are nevoie nici de aprobarea oradenilor care l-au ales si nici de o Hotarare de Consiliu Local, ca sa puna in aplicare planul eutanasierii cainilor fara stapan nerevendicati sau neadoptati”, a scrie Bizera.

Avocatul federatiei a avertizat ca „persoanele care dispun de eutanasierea cainilor fara stapan, care nu sunt bolnavi incurabil conform constatarilor medicului veterinar, savarsesc acte de cruzime impotriva animalelor prin omorarea cu intentie (art. 6 alin.2 din Legea 205/2004) urmand sa fie sanctionate cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau amenda penala intre 1.000 lei si 10.000 lei”.

Reprezentantii FNPA l-au avertizat pe primar ca vor monitoriza modul in care municipalitatea oradeana gestioneaza problema cainilor comunitari si vor cere pedepsirea celor care aplica masura eutanasierii impotriva acestora. „FNPA, alaturi de organizatiile de profil din tara, vor continua demersurile necesare pentru justa aplicare a legii si vor urmari tragerea la raspundere a celor responsabilit de eutanasierea ilegala a cainilor fara stapan”, se mai mentioneaza in comunicat.

Tribunalul Bihor a hotarat miercurea trecuta, la cererea FNPA, suspendarea HCL 505 pana la judecarea pe fond a cauzei. Normativul a starnit nemultumirea asociatiilor de protectia animalelor datorita prevederii referitoare la posibilitatea eutanasierii cainilor comunitari „in conditiile legale”. Aceasta lasa municipalitatii posibilitatea ca, in cazul supraaglomerarii adapostului, sa ucida maidanezii dupa 7 zile de la depunerea in adapost in care nu au fost adoptati sau revendicati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *