Feldheim, primul sat atonom energetic

Modelul Feldheim. Primul sat atonom energetic
Feldheim, primul sat atonom energetic

Acest sat din apropiere de Berlin este singurul loc din Germania complet autonom din punctul de vedere al aprovizionarii cu energie. Gratie eolienelor instalate in gradina lor si unei retele independente, localnicii beneficiaza de electricitate la pret minim. Un exemplu care atrage ecologisti din lumea intreaga.

Petra Richter nu are nevoie de multe cuvinte ca sa spuna povestea de succes care a adus satului ei un dram de glorie mondiala. Alternativa aceasta a venit la timp, spune primarita Feldheimului. Mica localitate, situata la sud-vest de Berlin, este prima si, pana acum, singura din Germania care poate fi considerata autarhica din punct de vedere energetic. De aceea, in jur de 3000 de vizitatori din toata lumea dau navala an de an in acest satuc din landul Brandenburg, care numara doar 130 de lucuitori si care, situat la 150 de metri altitudine, nu e deloc usor de gasit.

Caldura pentru toti

Lucrurile s-au dezvoltat incetul cu incetul, povesteste doamna Richter. In 1997 au fost amplasate primele patru turbine eoliene. Intre timp exista 43, care produc anual 140 000 de megawati-ora de curent electric. Avand in fiecare zi sub ochi surse alternative de energie, membrii cooperativei agricole locale au inceput la un moment dat sa se gandeasca la construirea unei instalatii de biogaz. Initiatorul eolienelor, Michael Raschemann, a fost invitat la discutii si rugat sa prezinte un concept.

Utilizandu-se cele 4,4 milioane de kilowati-ora de caldura produsi de instalatia de biogaz, puteau fi incalzite nu doar grajdurile de porci si birourile cooperativei, ci intreg satul

Acesta a descoperit ca, utilizandu-se cele 4,4 milioane de kilowati-ora de caldura produsi de instalatia de biogaz, puteau fi incalzite nu doar grajdurile de porci si birourile cooperativei, ci intreg satul. Pe atunci, multi oameni isi incalzeau casele cu sobe. Altora li se stricase deja primul sistem de incalzire centrala, montat dupa caderea Zidului Berlinului. Disponibilitatea de a incerca ceva nou era mare, isi aminteste primarita: “Aproape toti locuitorii satului au fost entuziasmati de la bun inceput”.

Dupa cateva intruniri ale consiliului comunal, s-a luat decizia de a se infiinta societatea Feldheim Energie GmbH & Co. KG. Ea nu era destinata sa asigure doar prin termoficare temperaturi placute in toate gospodariile din Feldheim. Trebuia totodata sa distribuie curentul produs langa casele oamenilor de turbinele eoliene. Ceea ce nu a fost tocmai simplu. Caci E.On-Edis, detinatorul retelei locale de electricitate, nu si-a pus la dispozitie conductele. Au trebuit sa fie construite si instalate conducte noi. Asa s-a ajuns la situatia singulara ca in Feldheim sa existe azi doua conducte – vechile bransamente la electricitate fiind taiate.

Pret avantajos

Pentru noua retea electrica, Feldheim Energie a trebuit sa investeasca aproximativ 400 000 de euro. Pentru asta, abia au fost suficiente capitalurile depuse de comanditari. Pot deveni membri posesorii de terenuri din localitate, precum si intreprinderile mestesugaresti, biserica, uzina de apa si orasul Treuenbrietzen, de care apartine Feldheim. Capitalurile avansate de acestia se ridica la suma de 3 000 de euro pentru electricitate si caldura sau la 1500 de euro, daca se opteaza doar pentru unul dintre cele doua servicii.

Construirea retelei de electricitate a fost insa o nimica toata in comparatie cu pretul retelei de termoficare: 1,7 milioane de euro. Ea a putut sa fie finantata numai pentru ca UE si landul Brandenburg au acoperit jumatate din costurile proiectului. Pentru restul costurilor, Feldheim Energie a contractat un credit pe cincisprezece ani, a carui rambursase se face conform planului.

Aproape toate familiile au participat, garantand pentru zece ani cu capitalurile lor. Numai doua dintre cele patruzeci de familii din sat n-au putut fi convinse. Celor 38 de clienti privati li se adauga cooperativa agricola, comuna, uzina de apa si biserica. 35 de gospodarii utilizeaza reteaua termica, a carei lungime este de trei kilometri.

Cei care au ales insa retelele alternative au economisit deja o gramada de bani. Se livreaza caldura din 2009. Un an mai tarziu a inceput alimentarea cu curent ecologic de la turbinele eoliene. Pretul mediu pentru un kilowatt-ora este, in Germania, de 28 de centi. Localnicii din Feldheim platesc, in schimb, 16,6 centi, pentru ca isi iau curentul direct de la producator.

Locuitorii satului Feldheim platesc cu zece procente mai putin decat restul germanilor

Acest tarif neobisnuit de avantajos nu este posibil decat datorita unui regulament special privind redeventele de acces. Dar numai o mica parte – aproximativ o jumatate de procent – din curentul produs ajunge la Feldheim, potrivit lui Werner Frohwitter, purtatorul de cuvant al distribuitorului de energie. Restul ajunge in reteaua publica. Cat priveste costurile pentru caldura, locuitorii satului Feldheim platesc cu zece procente mai putin decat restul germanilor.

Ecoturisti din toata lumea

Satul Feldheim a devenit de mult un exemplu in materie de energie nepoluanta. In 2009 s-a construit, pe langa instalatia de biogaz, o instalatie pe baza de lemne care, in zilele reci de iarna, asigura caldura continua pentru vechile ferme in forma de patrulater. In 2010, Feldheim a primit distinctia de “sat al energiei ecologice”.

Administratia locala a folosit imediat banii obtinuti din premiu pentru dezvoltarea energiilor regenerabile. Intre timp, energiile nepoluante sunt, inclusiv din punct de vedere economic, un factor important pentru mica localitate. E drept ca a ramas dominanta agricultura, din care treizeci dintre localnici isi castiga existenta. Dar si firma EQ-SYS, care produce componente de metal pentru energia fotovoltaica, a creat douazeci si unu de locuri de munca.

An de an, ecoturistii din toata lumea vin in numar mare la Feldheim, desi aici nu mai exista nici un restaurant intact. Fosta cladire a restaurantului e transformata in prezent intr-un centru de cercetare si educatie de catre societatea Neue-Energien-Forum Feldheim. Societatea organizeaza tururi ghidate prin satul ecologic in limbile germana, engleza, spaniola si franceza. Japoneza nu se numara printre aceste limbi – in ciuda numerosilor japonezi care au ajuns la Feldheim, mai ales dupa catastrofa de la Fukushima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *