Motivul pentru care gandacii de bucatarie pot supravietui saptamani intregi fara cap

Motivul pentru care gandacii de bucatarie pot supravietui saptamani intregi fara cap
Motivul pentru care gandacii de bucatarie pot supravietui saptamani intregi fara cap

Se spune ca in momentul in care Pamantul va fi distrus de arme nucleare, singurele creaturi care vor mai supravietui vor fi gandacii de bucatarie, o serie de insecte fascinante, care uimesc cercetatorii.

Gandacii de bucatarie, alaturi de alte insecte, pot supravietui saptamani intregi decapitate. Un fiziolog si biochimist american, Joseph Kunkel, profesor al Universitatii din Massachusetts, care ani intregi a cercetat dezvoltarea acestor creaturi, a venit cu un raspuns plauzibil.

In primul rand, daca un om este decapitat, acest lucru duce la pierderea sangelui si la scaderea presiunii acestuia, substanta lichida fiind necesara pentru transportul oxigenului si a altor substantele nutritive catre tesuturile vitale. Mai mult, oamenii respira pe nas si pe gura, iar creierul coordoneaza toate functiile corpului. Gandacii de bucatarie functioneaza diferit.

Aceste insecte nu au o presiune a sangelui ca cea a oamenilor, deoarece nu au retele vaste de vase de sange sau capilare care au nevoie de presiune astfel incat sa puna sangele in miscare.

“Ei au un sistem circulator deschis, care nu necesita prea multa presiune. Dupa ce le tai capul, de cele mai multe ori gatul se sigileaza imediat doar prin coagularea sangeului din zona respectiva, motiv pentru care nu exista sangerare necontrolata”, a explicat profesorul.

In acelasi timp, gandacul nu respira pe gura, ci pe o serie de gauri mici distribuite pe toata suprafata corpului si nu are nevoie de creier pentru a controla respiratia. Mai mult, sangele creaturii nu transporta oxigenul in corp. In schimb, aerul ajunge direct la tesuturi printr-o serie de “tuburi” microscopice.

Privind hrana, gandacii de bucatarie au sange rece si nu au nevoie de foarte multa hrana. Ei pot trai saptamani intregi cu o masa pe care au luat-o la un moment dat. Atat timp cat nu sunt mancati de animale, gandacii pot trai saptamani intregi fara cap, asta in cazul in care nu se infecteaza cu un virus sau o bacterie.

Inedit este faptul ca si capul insectei poate supravietui cateva zile, timp in care isi misca antenele. Ceea ce uimeste la aceste creaturi este faptul ca organismul poate trai fara creier din cauza aglomerarii de tesuturi nervoase care sunt distribuite pe toata suprafata corpului.

“Ei pot sta in picioare, reactioneaza la atingeri si se pot misca, cu toate ca nu mai au cap”, a conchis cercetatorul.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente