Swanton Berry Farm a fost fondata in 1983 de catre Jim Cochran care au inchiriat 4 hectare de teren, a cumparat un tractor vechi, si a plantat patru acri de capsuni, in California, SUA.
In acea vreme nimeni nu a avut capsuni cultivati organic la nivel comercial, si toata lumea le spunea ca nu se poate face acest lucru. Jim a experimentat metoda de cultivare conventionala, apeland la ingrasaminte chimice, dar si metoda ecologica folosind doar ingrasaminte organice.
In 1987, ferma a fost certificata de catre California Certified Organic Farmers, devenind prima ferma ecologica de capsuni din California. Jim Cochran a imprumutat niste bani, continund si astazi, alaturi de Jimmy, fiul sau de doar treisprezece ani, sa cultive capsuni bio.
Swanton Berry Farm a crescut, intre timp, primind ajutor din partea Uniunii de credit comunitar din Santa Cruz. In nordul orasului sunt insirate patru ferme frumoase de capsuni avand ca si proprietari pe Jim Cochran, Sandy Brown, Adelfo Antonio, Juan Barranco, Bill Kennedy, Rachel Chatham, Jackie Olivares, Luis Ruiz, Tim Campion, si Tim Hudson. In 2004, Jim Cochran si Sandy Brown s-au deplasat la Roma pentru a prezenta standardele de munca din Swanton Berry Farm, in cadrul Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite.
Metodele ecologice ii ajuta pe cei din Swanton Berry Farm sa produca fructe mai gustoase si mai hranitoare. Multi oameni confunda aroma si dulceata. Dulceata este o reactie destul de simpla de zaharurile din fructe. Aroma in schimb reprezinta complexul de uleiuri volatile din fructe care dau gustul deosebit. Pentru a avea capsuni dulci si gustosi fermierii din Santa Cruz, folosesc doar ingrasaminte organice care elibereaza substantele nutritive incet, si astfel fructele devin mai aromate. Apoi acestia aleg soiuri cu gust deosebit, precum Chandler si Seascape. In cele din urma udatul in fermele lor se face cu retinere tocmai pentru a nu dilua aroma capsunilor obtinuti.