Fermierii care incendiaza miristile fara acordul APM, pasibili de amenda

Fermierii care incendiaz? miri?tile f?r? acordul APM, pasibili de amend?
Fermierii care incendiaza miristile fara acordul APM, pasibili de amenda
Fermierii care incendiaza miristile fara acordul APM, pasibili de amenda

Fermierii care exploateaza terenuri arabile nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile menajere vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor, in caz contrar acestia fiind pasibili de amenzi, atentioneaza, miercuri, intr-un comunicat de presa, Agentia pentru Protectia Mediului /APM/ Ilfov.
Conform sursei citate, pot exista cazuri exceptionale in care fermierii pot recurge la arderea miristilor si/sau a resturilor vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale, paioase, vrejuri de plante proteice sau de cartofi, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita etc.), ca o masura de carantina fitosanitara, pentru prevenirea raspandirii unor boli sau daunatori care afecteaza culturile.

Acordul pentru aceasta procedura este dat numai de catre autoritatea competenta pentru protectia mediului in baza urmatoarelor acte: Notificare catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Notificare catre Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Ilfov, Act doveditor de la Directia de Agricultura si Dezvoltare Rurala – Unitatea Fitosanitara Ilfov privind – prezenta bolilor sau daunatorilor pe terenurile ce fac obiectul solicitarii, respectiv Acceptul primarilor din localitatea/localitatile pe care se afla situat terenul.

APM Ilfov mentioneaza faptul ca nu va da acceptul pentru incendierea terenurilor in scopul eliberarii acestora de resturile vegetale rezultate in urma recoltarii.

Conform prevederilor legale, detinatorii legali de terenuri „nu ard miristile, stuful, tufarisurile sau vegetatia ierboasa fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului si fara informarea in prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta“.

In caz contrar, sanctiunile aplicate se incadreaza intre 3.000 si 6.000 de lei pentru persoanele fizice, si intre 25.000 si 50.000 de lei pentru persoanele juridice, conform OUG 195/2005, modificata si aprobata prin Legea 265/2006, articolul 96, alineatul (1), punctul 9.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *