Fiecare magazin ar putea avea puncte de reciclare

Agentii economici care vand produse ambalate in PET-uri, cutii de aluminiu, de conserve sau pungi de plastic ar putea fi obligati sa-si doteze magazinele cu spatii pentru reciclarea acestor produse.
puncte de reciclare
Aceasta prevedere este inclusa in proiectul de lege pentru recuperarea, reciclarea si valorificarea deseurilor de ambalaje propus de catre presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, deputatul Iulian Iancu. Potrivit initiatorului, proiectul ar putea fi adoptat pana la sfarsitul lunii viitoare, astfel incat sistemul sa devina operational incepand cu primavara anului urmator.

Taxa la vanzare

Totodata, proiectul de act normativ obliga comerciantii sa instituie o taxa la vanzare pentru aceste produse. Astfel, acestia vor percepe un leu in plus pentru fiecare PET, 50 de bani (5.000 de lei vechi) pentru fiecare cutie de aluminiu sau de conserve si 25 de bani (2.500 de lei vechi) pentru fiecare punga de plastic. Potrivit deputatului Iulian Iancu, valoarea acestei taxe ar putea fi modificata pe parcursul procedurii de avizare a proiectului de act normativ.

Ulterior, acesti bani pot fi recuperati de catre consumatori prin returnarea ambalajelor la punctele de reciclare instalate in fiecare magazin.

“Vrem sa determinam cetatenii sa intre in acest proces de colectare si reciclare pentru ca pana acum oamenii nu au avut nicio motivatie sa colecteze plastic si metal”, a declarat initiatorul proiectului.

Potrivit lui Iancu, mecanismul propus nu implica alocarea de fonduri de la buget, fiind un sistem care se autofinanteaza. “Nu sunt necesare cheltuieli. Omul aduce PET-ul si isi ia banii”, a mai precizat deputatul Iulian Iancu.
Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente