Legile dure impotriva pescuitului au dus la refacerea celui mai mare recif din Filipine, informeaza WWF, citat de Reuters.
Reciful Apo se afla pe coasta insulei Mindoro si se intinde pe o suprafat de 27.400 de hectare. Acesta a fost secat de viata din cauza pescuitului intensiv, prin folosirea dinamitei si cianurii. Cand s-a introdus prima lege de interzicere a pescuitului, in 1990, reciful era acoperit doar pe o treime din suprafata sa. In prezent, reciful este acoperit in proportie de 50%.
Acum o noua lege locala a intrat in vigoare, prin care masurile de protejare a zonei se inaspresc. Cea mai populara locatie pentru sporturi acvatice din lume a fost, astfel, declarata „zona cu acces interzis”. „Zona nu mai este accesibila decat pentru vizitare, trebuie sa-I dam timp recifului sa se refaca dupa multi ani de pescuit”, a declarat Gregg Yan, de la WWF Filipine. El a mai spus ca parcul marin va fi deschis turistilor pentru a strange fonduri pentru protejarea recifului dar si ajutarea sutelor de pescari din zona.
In Filipine exista multe recife de corali care sunt pe cale de disparitie din cauza metodelor de pescuit distructive si a poluarii. In ultimul raport al Centrului de Biodiversitate Aplicata s-a aratat ca, datorita legilor drastice aplicate in zona, recifele au inceput sa se refaca vizibil si specii de pesti care erau pe cale de disparitie au inceput sa se inmulteasca. „Chiar si speciile gigant cum sunt spermantetii si rechinii-balena au fost vazute regulat, ceea ce inseamna ca nivelul biodiversitatii revine la normal”, a subliniat Yan.
Sursa: Green Report