Folosirea surselor de energie regenerabila – o necessitate pentru Romania

Seminarul cu tema „Sursele regenerabile de energie: o solutie responsabila pentru mediu”, organizat de Camera de Comert din Bucuresti, in parteneriat cu Ambasada Marii Britanii la Bucuresti si Camera Nationala, a constituit o oportunitate pentru cei peste 100 de operatori economici romani prezenti de a cunoaste pozitia autoritatilor romane implicate in domeniul energiei verzi (Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Administratia Fondului de Mediu, Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, Agentia Romana pentru Conservarea Energiei), precum si de a invata din experienta si bunele practici britanice cum sa obtina profit din producerea, utilizarea sau comercializarea energiei obtinute din resurse regenerabile. Problema beneficiilor comerciale ale energiilor verzi a fost abordata de reprezentanti ai unor companii britanice de top in domeniul consultantei pe sectorul de mediu.

Dupa participarea la acest seminar, am dorit sa aflam mai multe lucruri despre acest subiect, de la unul dintre lectorii participanti la eveniment, Irina Nicolau, consilier in cadrul Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei.

Credeti ca este nevoie de un program referitor la energia regenerabila care sa fie integrat la nivel national?

Da, este nevoie de un Plan National mai ales ca acum, conform cu noua Propunere de directiva a Parlamentului European si a Consiliului, privind promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile, fiecare stat membru trebuie sa adopte un Plan de Actiune privind energia din surse regenerabile. Aceste planuri trebuie sa stabileasca obiectivele nationale privind ponderea energiei din surse regenerabile in transport, electricitate, incalzire si racire in anul 2020, dar si masurile care trebuie adoptate pentru atingerea obiectivelor nationale globale.

Ca stat membru al UE, Romania a agreat ca, pana in 2020, sa creasca ponderea surselor regenerabile in consumul national de energie de la nivelul de 17,8% inregistrat in 2005 la 24%.Ce masuri au fost luate in acest sens?

In Comunicarea Comisiei catre Consiliu si Parlamentul European din aprilie 2009 se subliniaza ca obiectivul de 21% al UE in 2010 nu va fi indeplinit fara un efort suplimentar semnificativ. Analiza evidentiaza ca, desi au fost inregistrate progrese in ultimii ani, se estimeaza ca UE ar urma sa ajunga in 2010 la o pondere de energie regenerabila de 19%, nu la obiectivul de 21%. Pana acum cresterea a fost inregistrata in cea mai mare parte in domeniul energiei eoliene.

Romania are ca tinta atingerea unei ponderi a energiei electrice din surse regenerabile in consumul intern brut de 33%,pana in 2010.

Conform listei ANRE, puterea instalata de producere din surse regenerabile pentru 2008 este de 366 de MW, fata de 255 de MW in 2007. Aceste instalatii includ micro-hidrocentrale si parcuri eoliene.

In Romania, schema de sustinere este sistemul cotelor obligatorii combinat cu sistemul de comercializare a certificatelor verzi, schema care se aplica pentru energia electrica produsa si livrata in reteaua electrica. Producatorii de energie electrica din surse regenerabile care beneficiaza de aceasta schema de sustinere participa atat la piata de energie electrica, prin vanzarea energiei electrice produse, la pretul pietei, cat si la piata certificatelor verzi, prin vanzarea certificatelor verzi primite.

La indeplinirea tintelor asumate de Romania se ia in considerare si contributia energiei electrice produse in centrale hidroelectrice cu puteri instalate mai mari de 10 MW, iar pentru anul 2008 tinta de 33% pondere a energiei electrice din surse regenerabile, in consumul intern brut, a fost realizata intr-un procentaj de 86%.

Considerati ca strategia in domeniul energetic este realista si coerenta?

Strategia energetica a Romaniei prevede atingerea unei ponderi a energiei electrice din surse regenerabile in consumul intern brut de 35% in 2015 si respectiv, 38% in 2020. Aceasta inseamna o productie din SRE (fara hidro de mare putere) de 8 TWh, respectiv de 14TWh.

Atingerea tintelor implica la nivelul sectorului de generare a energiei costuri uriase. De aceea, se impune stabilirea unei strategii clare privind modul in care va evolua acest sector al energiei.

Cat de importanta este energia verde pentru sectorul de afaceri?

Valorificarea energiei verzi ofera sectorului de afaceri avantaje pe termen lung. Investitorii si actorii de pe piata au nevoie de un mediu stabil pentru investitii, de aceea trebuie pus un accent deosebit pe asigurarea unui cadru economic stabil pentru minimizarea riscurilor.

Unde se situeaza Romania in momentul de fata in privinta tehnologiilor de producere a energiei eoliene fata de celelalte state membre?

Putem spune ca Romania inregistreaza cel mai ridicat potential din sud-estul Europei in domeniul energiei eoliene,dar nu putem spune acelasi lucru si despre tehnologiile folosite. Astazi in Romania sunt instalate cateva parcuri eoliene in urmatoarele localitati: Topolog, Piatra Fantanele Baia, Cutca, Valea Nucarilor, Dealul Nucarilor, Sanicoara, Macin, Corbu, Tureni.

In ce proportie este folosit potentialul Romaniei de energie eoliana?

Potentialul eolian al Romaniei reprezinta echivalentul a 23000 GWh/a. cu o putere instalata de pana la 14.000 MW. Potentialul tehnic de valorificare a energiei eoliene este limitat de integrarea acestei energii in sistemul electroenergetic. In 2008, in structura productiei de energie electrica din SRE, energia eoliana a reprezentat 0,1%. Este necesara valorificarea mai sustinuta a potentialului eolian pentru ca Romania poate sa-si indeplineasca tintele asumate si prin contributia majora a energiei eoliene.

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *