Fondurile europene de pescuit ar putea fi blocate pentru Delta Dunarii

Fondurile europene de pescuit ar putea fi blocate pentru Delta Dunarii

Peste 20 de milioane de euro ar urma sa fie alocati de Uniunea Europeana locuitorilor din Delta Dunarii, bani ce ar fi folositi pentru agroturism, realizarea unor adaposturi pescaresti cu specific turistic, construirea unor cheiuri de acostare, iar autoritatile locale pot accesa fonduri si pentru proiecte de refacere a infrastructurii localitatilor. Cu toate acestea, Grupul de lucru pentru pescarie (FLAG-ul), infiintat la Tulcea, organism care are rolul de a dirija banii europeni, este in acest moment nefunctional, chiar si in conditiile in care proiectele ar trebui sa fie finalizate si predate incepand cu luna septembrie.

Potrivit declaratiei reprezen­tantului FLAG, Lucian Sanda, Grupul de lucru nu poate functiona din motive financiare, solicitand Guvernului alocarea a 50 de mii de euro. In caz contrar, spune Sanda, Uniunea Europeana ar putea bloca fondurile promise locuitorilor din Delta Dunarii. „Noi asteptam o prefinantare din partea AM POP (Autoritatea de Management pentru Programul Operational de Pescuit ) ca sa putem functiona, altfel Grupul de lucru de la Tulcea nu poate functiona. Este un blocaj financiar si se pare ca AM POP a solicitat deja Guvernului sa ne aloce 30 de mii de euro, desi noi avem nevoie de cel putin 50 de mii de euro. Aceasta suma o folosim inclusiv pentru salariile celor din grup, dar nu numai. Altfel, Uniunea Europeana poate sa blocheze cei 21 de mii de euro ce ar trebui sa ajunga in Delta Dunarii. Termenul impus de UE este septembrie 2012, deci mai este foarte putin, iar cei din delta trebuie sa inceapa sa depuna la noi proiectele. Noi lucram acum ca voluntari, s-au facut niste proceduri in toata aceasta perioada , dar daca nu primim bani de la Guvern pentru angajarea unor comisii nu vom putea functiona”, a declarat presedintele Federatiei pescarilor din Delta Dunarii si membru al FLAG-ului.

Grupul de lucru pentru pescuit a fost infiintat in urma cu doi ani la Tulcea, avand rolul de a primi proiectele locuitorilor din Delta Dunarii si de a dirija apoi cei 21 de mii de euro alocati de Uniunea Europeana prin Programul Operational de Pescuit, Axa 4. Din acest organism fac parte reprezentanti ai federatiilor de pescari din Delta Dunarii, ai ARBDD, Consiliului Judetean Tulcea si ai comunitatilor locale din delta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *