Fost director al Agentiei de Mediu Vaslui, opt ani de inchisoare cu executare

  0
  450
  Fost director al Agenţiei de Mediu Vaslui, opt ani de închisoare cu executare
  Fost director al Agentiei de Mediu Vaslui, opt ani de inchisoare cu executare
  Fost director al Agentiei de Mediu Vaslui, opt ani de inchisoare cu executare

  Fostul director al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui din perioada 2009-2012 Remus Mitrea a fost condamnat definitiv, marti, de Curtea de Apel Iasi, la opt ani de inchisoare cu executare pentru opt infractiuni de luare de mita si cinci fapte de spalare de bani.

  Curtea de Apel Iasi l-a condamnat definitiv la opt ani de inchisoare cu executare pe fostul director al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui Remus Mitrea pentru comiterea a opt infractiuni de luare de mita si cinci fapte de spalare de bani, comise in perioada 2010 – septembrie 2012, transmite corespondentul Mediafax.

  Astfel, magistratii ieseni au admis apelul lui Mitrea si i-au redus cu doi ani pedeapsa totala data in vara anului trecut, in prima instanta, de Tribunalul Vaslui. Fata de sentinta initiala, judecatorii Curtii de Apel Iasi au redus pedeapsa principala cu trei ani, de la noua la sase ani, insa au crescut sporul de pedeapsa de la unu la doi ani.

  Pe langa condamnarea la inchisoare, magistratii l-au obligat pe fostul sef al APM Vaslui din perioada 2009-2012 la plata a 1.358.669,29 lei si 12.000 de euro reprezentand sumele pretinse, in numerar sau prin contracte cu propria firma, de la diverse societati in schimbul avizelor de mediu. De asemenea, cele doua societati la care Remus Mitrea era actionar, Mitromd SRL si Chrisrem Wind SRL Vaslui, au fost amendate cu 100.000 de lei, respectiv 60.000 de lei, fiind dispusa si dizolvarea celor doua firme de la Registrul Comertului.

  Tot in acelasi dosar, fostul contabil-sef al Ocolului Silvic “Ciobanas” din cadrul Directiei Silvice Bacau Rodica Maxim a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare, insa sub supraveghere, pentru luare de mita. In cazul femeii din Bacau, magistratii ieseni au respins apelul formulat de aceasta, fiind mentinuta pedeapsa data de Tribunalul Vaslui.

  Fostul director al APM Vaslui Remus Mitrea a fost trimis in judecata de catre procurorii ieseni ai Directiei Nationale Anticoruptie la inceputul lunii noiembrie 2012 pentru luare de mita si spalare de bani.

  Tot atunci, au fost deferite justitiei societatile Chrisrem Wind SRL Vaslui si SC Mitromd SRL Vaslui, ambele controlate de Remus Mitrea, pentru complicitate la infractiunile de luare de mita, dare de mita si spalare de bani.

  Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, in perioada 2010 – septembrie 2012, Remus Mitrea, in calitate de director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, abuzand de prerogativele functiei sale, a pretins de la reprezentantii mai multor societati comerciale sumele totale de 1.558.142,87 lei si 38.000 euro, pentru ca, in schimb, sa isi indeplineasca atributiile de serviciu si sa emita in favoarea acestor firme diverse documente de reglementare si autorizare necesare pentru desfasurarea in mod legal a activitatii acestor firme in domenii precum dezvoltarea parcurilor eoliene sau constructii. In unele dintre cazuri, fostul director al APM Vaslui a exercitat acte de constrangere asupra reprezentantilor unor societati comerciale, in vederea remiterii sumelor de bani.

  De asemenea, cu acelasi scop al emiterii autorizatiilor de mediu necesare, in afara de sumele mentionate, intr-o alta situatie, Mitrea a pretins subcontractarea unor lucrari de construire a unor parcuri eoliene, in valoare de 37.388.724,43 euro.

  Din sumele pretinse, Remus Mitrea a primit sumele totale de 1.486.642,87 lei si 12.000 euro atat in mod direct, in numerar, cat si, in majoritatea situatiilor, disimulate sub forma pretului unor contracte incheiate intre firmele beneficiare ale avizelor de mediu si unele societati comerciale controlate de fostul director al APM Vaslui.

  In cursul lunii aprilie 2012, in contextul in care una dintre firmele sale exploata material lemnos pe raza Ocolului Silvic Ciobanus din cadrul Directiei Silvice Bacau, Remus Mitrea a dat Rodicai Maxim, cu titlu de mita, diverse cantitati de bauturi alcoolice, precum si un imprumut banesc, pentru ca firma sa sa fie favorizata din punct de vedere financiar si sa beneficieze de informatii preferentiale in legatura cu activitatea ocolului silvic respectiv.

  In vederea confiscarii, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand lui Remus Mitrea.

  La data de 11 octombrie 2012, Tribunalul Iasi a dispus arestarea preventiva a directorului APM Vaslui.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.