Fostul ambasador SUA la Bucuresti: Rezervele de energie apartin romanilor, nu doar “baietilor destepti”

Fostul ambasador SUA la Bucuresti: Rezervele de energie apartin romanilor, nu doar "baietilor destepti"
Fostul ambasador SUA la Bucuresti: Rezervele de energie apartin romanilor, nu doar “baietilor destepti”

Fostul ambasador american la Bucuresti, Mark Gitenstein, a vorbit intr-un interviu despre gazele de sist din Romania, afirmand: “Daca as fi roman, as vrea sa stiu in primul rand daca exista rezerve semnificative de gaze de sist”.

Fostul diplomat american considera ca situatia controversata din Romania, pe tema exploatarii gazelor de sist, este foarte asemanatoare cu ceea ce se intampla in Statele Unite ale Americii.

“Cred ca este important de aratat ca aceasta este doar o etapa de explorare a gazelor de sist. Daca as fi roman, as vrea sa stiu intai daca exista rezerve semnificative de gaze de sist. Ar parea lipsit de viziune nici macar sa nu doresti sa afli.

Daca exista rezerve semnificative, ar putea avea ca rezultat o revolutie energetica in Romania asa cum am avut in Statele Unite. Americanul de rand plateste o parte din ce platiti voi (romanii – n.red.) pentru gaz”, a spus fostul ambasador american, pentru site-ul Natural Gaz Europe.

Acesta considera ca exploatarea gazelor de sist ar avea un impact direct asupra consumatorilor romani, dar ar putea ajuta si Romania sa revina la rosul sau istoric de centru energetic al Europei Centrale si de Est: “Gazele de sist sunt doar o parte a acelei povesti”.

“Ar continua sa atraga investitii semnificative straine si romanesti in productia dependenta de energia ieftina. Ar putea de asemenea sa faca din Romania un important exportator de energie”, a mai afirmat Mark Gitenstein.

Absolut toate marile raspunsuri despre pericolele gazelor de sist – Interviu

Fostul ambasador american a catalogat compania americana Chevron drept una cu o excelenta reputatie si “un producator de energie responsabil din Romania si din alte tari”.

“Este foarte important ca Romania sa aiba o strategie energetica cuprinzatoare si bine gandita global pentru tara. Strategia trebuie sa stabileasca o abordare pas cu pas in cat de bine folosesc romanii rezervele de energie pentru TOTI romanii, nu doar pentru elite. Aceste rezerve apartin romanilor, nu doar ‘baietilor destepti’.

Dar aceasta strategie trebuie sa stabileasca felul in care investitorii, inclusiv Chevron, pot intra pe piata romaneasca si pot valorifica aceste rezerve intr-un fel de care sa beneficieze romanii de rand. Gazele de sist sunt doar o parte din acea strategie, care include de aemenea alte surse de energie – hidro, eoliana sau nucleara”, a mai spus fostul trimis SUA la Bucuresti.

Mark Gitenstein a fost ambasadorul Statelor Unite in Romania incepand din anul 2009 si pana la jumatatea lunii decembrie 2012.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente