Guvernul vrea sa franeze dezvoltarea energiei regenerabile

Guvernul vrea sa franeze dezvoltarea energiei regenerabile
Guvernul vrea sa franeze dezvoltarea energiei regenerabile

Schema de sprijin a producatorilor de energie regenerabila va fi modificata, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, in sensul reducerii sprijinului acordat producatorilor din acest sector.

„Masura va afecta toate tipurile de energie regenerabila si ar putea intra in vigoare inainte de 1 ianuarie 2014”, a spus Constantin Nita, in cadrul conferintei ZF Energy Summit. Potrivit ministrului, trebuie redus numarul de certificate verzi astfel incat sa nu mai aiba un impact atat de puternic asupra preturilor. In plus, e avuta in vedere si o diminuare a valorii acestor certificate verzi.

„Stiu ca nu e prea placut pentru cei din sectorul energiei verzi, dar nu putem distruge industria de dragul regenerabilelor”, a continuat Nita.

El a explicat ca, anul trecut de exemplu, Alro a platit 47 de milioane de euro pentru certificatele verzi, iar ArcelorMittal, 43 de milioane de euro.

„Noi suntem acum prinsi ca intr-o menghina intre consumatorii casnici, industrie si investitori. Trebuie sa recunoastem ca am gresit cu schema de sprijin de pana acum. Cei care investesc trebuie sa stie ca vor castiga mai putin”, a aratat Nita.

Potrivit acestuia, efectul de multiplicare in economie a investitiilor in energia verde este zero.

„Nu am vazut pe nimeni sa vina sa-mi propuna sa construim o fabrica de turbine eoliene, nici sa investeasca la Tarnita. Ei vin aici si duc profitul acasa. Germania a pus piciorul pe pedala de frana, Spania la fel, peste tot sunt probleme”, a argumentat ministrul.

Pana in prezent energia electrica s-a scumpit cu 4% din cauza schemei de sprijin, urmand ca pana la sfarsitul anului procentajul sa creasca la 8%.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente