Francezii vor sa dezvolte industria energetica eoliana in Republica Moldova

ANRE a decis: consumatorii de electricitate vor subvenţiona mai multă energie regenerabilă în acest an
Francezii vor sa dezvolte industria energetica eoliana in Republica Moldova
Francezii vor sa dezvolte industria energetica eoliana in Republica Moldova

Ambasadorul R. Moldova in Franta, Oleg Serebrian, a declarat intr-un interviu acordat portalului Unimedia ca o companie franceza intentioneaza sa investeasca 150 milioane de euro in constructia unor mori eoliene in Republica Moldova.

„Exista interesul unor companii mari franceze de a veni in Republica Moldova, de exemplu grupul Veolia, este un grup mare, care a facut si un studiu de fezabilitate aici in Chisinau. Exista un interes pentru dezvoltarea industriei energetice eoliene. Alte mari companii franceze, cum ar fi Provence, au investit deja in studii de fezabilitate aici in Republica Moldova, in raionul Causeni si in raionul Briceni, pentru a vedea posibilitatea lansarii unor afaceri”, a declarat Oleg Serebrian, care a admis ca Veolia ar putea face investitia in 2015.

Veolia Environnement este o companie franceza activa in patru domenii: apa, energie, transport si management-ul deseurilor. Veolia este cel mai mare distribuitor de apa din lume listat la bursa.

Precizam ca, in 2008, aceeasi companie franceza si-a exprimat dorinta de a reconstrui statia de epurare din Chisinau. Atunci era nevoie de o investitie de 70 milioane de euro, care a asa si nu a mai fost facuta.

Specialistii moldoveni spun ca zonele favorabile pentru valorificarea potentialului eolian ar fi regiunile de sud, sud-est si centru ale RM. In 2011 existau doi potentiali investitori care doreau sa dezvolte industria energetica eoliana: Gas Natural Fenosa (Spania) si Summa (Turcia). Insa legislatia ambigua si mecanismul de stabilire a tarifului nu a incurajat nicio companie straina sa investeasca in domeniul energetic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *