Franta doreste sa interzica pesticidul Cruiser OSR, produs de Synergenta, care s-a dovedit a fi foarte nociv pentru albine.

Franta doreste sa interzica pesticidul Cruiser OSR, produs de Synergenta, care s-a dovedit a fi foarte nociv pentru albine.

Franta doreste sa interzica un pesticid care s-a dovedit a fi foarte nociv pentru albine.

Ministerul Agriculturii a anuntat, ieri, ca intentioneaza sa retraga pesticidul Cruiser OSR, produs de firma elvetiana Syngenta. Aceasta masura va fi luata in urma publicarii in revista Science a unui studiu francez care arata efectele nocive ale substantei active thiametoxam, continuta de acest pesticid, asupra albinelor, informeaza Liberation, citat de ziare.com.

Ministerul a mai indicat ca asteapta un aviz al Agentiei de securitate sanitara (Anses), asupra acestui studiu. Daca si aceasta agentie confirma datele din studiu, respectivul pesticid va fi retras de pe piata.

Doua studii publicate joi in SUA, unul britanic si altul francez au aratat acelasi lucru: pesticidele au efecte distrugatoare asupra albinelor si bondarilor. Pesticidul incriminat, Cruiser OSR se foloseste pe scara larga in agricultura, inca din 1990, pentru tratarea culturilor de rapita.

Numarul albinelor, polenizatori ai culturilor importante pentru alimentatia umana, a cunoscut in ultimii ani o scadere ingrijoratoare, in special in Europa si SUA. Pentru a explica acest fenomen, specialistii au avansat o serie de ipoteze, printre care si folosirea masiva a pesticidelor in agricultura.

In cadrului studiului francez, albinelele au fost urmarite cu ajutorul unui cip. S-a constatat ca sub influenta thiametoxamului din pesticid, isi pierd orientarea si mor.

Studiul englez a evidentiat faptul ca albinele care nu sunt supuse pesticidului se inmultesc mult mai repede si sunt mai sanatoase, fata de coloniile care au fost influentate de chimicalele din agricultura.

Cert este ca oamenii de stiinta atrag atentia ca masurile pentru protejarea albinelor trebuie luate cat mai repede cu putinta.

Semnalul de alarma a fost tras cu multe decenii in urma de Albert Einstein care a spus ca sfarsitul albinelor inseamna si sfarsitul omului. Masurile luate de Franta ar crea un precedent in directia protejarii albinelor, si modelul ar trebui urmat si de celelalte state.

Acesta se impune in conditiile in care, oamenii de stiinta spun ca deja la ora actuala, raul facut albinelor prin pestide nu mai poate fi reparat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *