Franta: Propuneri pentru un plan de sanatate a mediului

0
404

Intre 5% si 10% dintre bolile de cancer sunt provocate de factorii mediului inconjurator.
mediu toxic
Dupa un studiu american realizat pe 40 000 de gemeni, 1 caz de cancer din 4 apare din cauza factorilor genetici. Astfel, 3 boli de cancer din 4 apar din cauza mediului si modului nostru de viata.

In raportul sau, inainte de a prefigura redactarea celui de-al doilea plan national de sanatate al mediului(PNSM2) care se va desfasura in perioada 2009-2013, profesorul Marc Gentilini(*) ne arata care sunt mizele pe care se bazeaza: „identificare expunerilor, ce au legatura cu contaminarile mediului inconjurator , cele mai preocupante din punct de vedere sanitar, identificarea principalilor determinanti ai acestor expuneri, propunerea masurilor concrete de reducere”.

In acest document de 80 de pagini se puncteaza cateva masuri: reducerea cu 30% din deseurile din aer sau din apa a sase substante considerate toxice si clasate ca fiind cancerigene de Centrul International de Cercetare a cancerului din Lyon. Este vorba de: mercur, arsenic, hidrocarburi poliaromatice (HAP), benzen, percloretilena si policlorobifenil (PCB). Aceasta lista de substante va completa lista primului plan de sanatate a mediului, alcatuita din dioxine, cadmiu, plumb si clorura de vinil.

(*)Nascut la data de 31 iulie 1929, este profesor de medicina, francez, specialist in maladii infectioase si vechi presedinte al Crucii Rosii din 1997 pana in 2003.

Sursa:LeFigaro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.