Fructele de padure, la export

Peste 100 de tone de afine si macese culese in padurile din judetul Gorj au fost trimise anul acesta in Olanda, unde vor fi folosite pentru dulceturi si ceaiuri. Directia Silvica Targu-Jiu a incasat 133.000 de euro pentru fructele de padure vandute olandezilor in toamna acestui an.
culesul fructelor
Peste 50 de tone de afine si 64 de tone de macese au fost exportate in toamna aceasta in Olanda, pentru care Directia Silvica Targu-Jiu a incasat suma de 133 de mii de euro. „Avem incheiat un contract cu o firma intermediara care achizitioneaza fructele de padure de la noi. La randul nostru, noi le luam de la ocoalele silvice din teritoriu.

Fructele sunt livrate olandezilor de la o firma specializata in producerea si comercializarea unor produse din fructe de padure. Si anul trecut am avut un contract incheiat cu ei si am mai vandut si unei firme din Polonia.

Anul acesta, polonezii nu ne-au mai contactat pentru incheierea unui contract”, a precizat Ovidiu Carstoc, seful Directiei Silvice Targu-Jiu. In aceasta toamna, Directia Silvica a mai vandut si 500 de kilograme de castane, recoltate din zona Tismana, unei firme care le comandase anterior.

Desfacere slaba pe piata noastra

In judetul Gorj, Directia Silvica Targu-Jiu recolteaza anual afine, mure, zmeura, macese si castan comestibil. Recoltarea fructelor de padure se face cu personalul silvic propriu, dar si cu persoane fizice.

Perioada de recoltare a fructelor de padure variaza in functie de fiecare specie, de conditiile climatice, din iulie pana in septembrie si chiar octombrie.

„In anul 2007, am exportat circa 113 tone de fructe de padure. Nu putem spune ca aceste produse nu au cautare pe piata romaneasca, dar din cauza puterii scazute de cumparare a populatiei, ele au o desfacere slaba pe aceasta piata.

Mai mult, strainii vin si cumpara fructe de padure mai ales datorita faptului ca acestea sunt benefice pentru sanatatea omului. Sunt firme specializate, producatoare de ceaiuri sau dulceturi de o calitate superioara. Fructele noastre sunt controlate calitativ si trec testul cu brio”, a mai spus directorul Directie Silvice Targu-Jiu.

Sursa de venit pentru nevoiasi

A culege fructe de padure reprezinta pentru destul de multi oameni o sursa suplimentara de venit. Potrivit lui Ovidiu Carstoc, in aceasta vara majoritatea fructelor de padure trimise olandezilor au fost recoltate de catre persoane din Gorj sau Hunedoara, oameni cu salarii foarte mici sau fara niciun fel de venit.

„Cei mai interesati sunt localnicii din zone defavorizate din punct de vedere economic, neavand alte surse de venit. Au venit la ocoalele silvice si localnici din Petrosani sau Uricani. Au cules afine o zi sau doua si au obtinut in jur de patru lei pe kilogram. Fiecare a adus peste zece kilograme de afine”, ne-a declarat Ovidiu Carstoc.

Acesta spune ca o familie de patru persoane a putut sa obtina si venituri zilnice de peste 200 de lei. „Oamenii care merg sa culeaga aceste fructe fac acest lucru de cativa ani de zile. Stiu locurile unde cresc, perioada propice pentru recoltat, au dexteritate si reusesc sa adune zeci de kilograme fiecare. Sunt niste bani munciti, care le prind bine”, a adaugat seful Directiei Silivice Targu-Jiu.

Cunoscatori ai efectelor benefice ale fructelor

Cei care au adus fructe de padure la centrele de colectare din cadrul ocoalelor silvice din Gorj au primit 80 de bani pe kilogramul de macese si intre trei si patru lei pe kilogramul de afine. Persoanele care colinda padurile in lung si in lat dupa macese si afine cunosc foarte bine efectele benefice ale fructelor.

„Oamenii stiu ca sunt bune, le aleg pe cele mai frumoase, bine coapte. Le folosesc si ei acasa, ne spun cat de bune sunt macesele pentru raceli sau afinele pentru reglarea circulatiei”, a declarat Carstoc.

Sursa de savoare

Pe langa cei care vad fructele de padure drept o sursa de venit, exista si persoane pentru care aceste produse sunt o sursa de savoare. Oana Tudor are 30 de ani, este din Targu-Jiu si se declara o impatimita a drumetiilor. In aceasta vara, colindand pe potecile muntilor, a cules si cateva kilograme de afine si de zmeura.

„Am facut cateva borcane de dulceata. Preferata mea este cea de zmeura pentru ca are un gust si o culoare aparte. Este savuroasa si imi place mai ales pe clatite. Am facut si sirop de zmeura”, ne-a povestit Oana.

Fructele le-a cules catre sfarsitul verii. „Am intalnit prin padure cativa oameni care culegeau mure, zmeura. Dupa ce am coborat din munte, i-am gasit pe acestia pe marginea soselei, vindeau ceea ce culesesera. Mai castiga omul un ban cinstit”, ne-a mai spus Oana.

Zmeura este recomandata de specialisti ca tratament pentru enterocolita, ulcer gastric si conjunctivita.

Murele, macesele si afinele, bogate in vitamine

Efectele benefice ale macesului sunt cunoscute de mii de ani si de mai toata lumea: fructele sale, care se coc la inceputul toamnei, sunt extrem de bogate in vitamina C, dar si in alte tipuri de vitamine, cum sunt vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina P, vitamina K si acid nicotinic.

Pe langa continutul bogat in vitamine, fructele de maces sunt bogate in zaharuri, acid citric, pectine, tanin. Avand un continut ridicat in vitamina P, preparatele din maces, reusesc sa mentina buna functionare a vaselor capilare, normalizand circulatia sangelui. Ceaiul de maces este recomandat si in afectiunile ficatului.

Cu un continut bogat de vitamine si antioxidanti, murele sunt considerate foarte bune pentru durerile de cap si pentru hipertensiunea arteriala. Afinele, la randul lor, sunt bogate in vitamina P, avand proprietati antihemoragice.

Aceste fructe mai sunt denumite si „insulina vegetala”, intrucat sunt asociate cu scaderea glicemiei. Medicii recomanda cura de afine mai ales persoanelor in varsta, precum si celor mici datorita proprietatilor afinelor de refacere a tonusului.
Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *