O noua lege a mediului, noi controverse

Evaluarile de mediu ar putea fi facute de persoane necalificate. Proiectul pentru modificarea ordonantei privind protectia mediului permite, de asemenea, importul si exportul de animale protejate prin lege.
o noua lege a mediului
Ministerul Mediului (MMDD) a anuntat ca legea mediului trebuie modificata, ca urmare a unor notificari primite de Comisia Europeana, care nu au fost facute publice.

Organizatiile neguvernamentale de mediu resping decizia autoritatilor de a pastra confidentiale aceste notificari si sustin ca vor lua masuri impotriva aprobarii unei legi „dezastruoase”.

„Daca legea mediului va fi modificata, s-ar putea da liber la realizarea bilanturilor de mediu de catre orice persoana fizica sau juridica, la importul si exportul cu plante sau animale vii protejate, la testarea culturilor de organisme modificate genetic in arii protejate sau in apropierea acestora sau s-ar putea elabora proiecte ce ar dauna patrimoniului natural al tarii”, spune presedintele organizatiei EcoAssist, Liana Buzea.

Autoritatile stau „cu nasul in masa”

In ceea ce priveste renuntarea la atestarea persoanelor fizice sau juridice care elaboreaza studii de impact asupra mediului, ONG-urile au solicitat autoritatilor de mediu, in cadrul unei dezbateri publice, sa li se indice prevederile din directivele europene care ar justifica acest lucru. „Acestia insa au lasat nasul in masa … apoi au spus ca in directive nu se scrie nici ca ar fi obligatoriu, dar nici ca ar fi interzis”, a mai spus Buzea.

Daca se va constata ca modificarile aduse legii mediului nu sunt conforme cu notificarile CE, reprezentantii societatii civile sustin ca vor declansa mitinguri de protest si vor deschide proces MMDD in Curtea Constitutionala a Europei pentru incalcarea prevederilor directivelor europene in mod abuziv si vor sesiza CE pentru declansarea unei proceduri de infringement.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente