Consiliul Judetean a semnat contractul de finantare, prin care vor fi create si noi locuri de munca
Reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) Covasna au semnat joi, la Sfantu Gheorghe, contractul de finantare a proiectului „Managementul adecvat al ariilor naturale protejate Muntii Bodoc – Baraolt, Dealul Ciocas – Dealul Vitelului, Tinovul Apa Rosie, Tinovul Apa Lina-Honcsok, Oltul Superior, Raul Negru, Ciomad-Balvanyos si Mestecanisul de la Reci”. Evenimentul a avut loc in prezenta ministrului Mediului, Korodi Attila, aflat in vizita oficiala in judetul nostru, precum si in prezenta fostului presedinte al CJ Covasna, Demeter János, acesta fiind cel care, in urma cu cativa ani, a initiat acest proiect.
Ministrul Korodi Attila a declarat ca prin semnarea acestui contract se fac noi pasi spre conservarea si pastrarea frumusetilor naturale ale judetului, astfel incat turismul va avea de castigat prin pastrarea acestor valori naturale. Potrivit ministrului, proiectul se va finaliza in 2015 si, alaturi de numeroasele localitati covasnene pe care le cuprinde in ansamblul sau, va mai cuprinde si alte cateva din judetele Harghita si Brasov.
Presedintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a declarat ca prin acest proiect se vor realiza in judet cinci centre de vizitare – in vreme ce unele vor fi construite in stil specific secuiesc, altele vor fi gazduite de cladiri existente deja si care mai trebuie doar reabilitate. Tamás a precizat ca centrele vor fi incluse in circuitul turistic al judetului, urmand a fi dispuse strategic, acolo unde avem cele mai frumoase atractii naturale. Un aspect important subliniat de presedintele CJ a fost acela ca prin acest proiect se vor crea noi locuri de munca, deoarece respectivele centre vor avea asigurata o functionalitate permanenta.
„O sarbatoare pentru judetul Covasna”
La randul sau, fostul presedinte al CJ si in prezent presedinte al Asociatiei Vadon, Demeter János, a declarat ca semnarea proiectului e „o sarbatoare pentru judetul Covasna”, deoarece avem o zona cu valori naturale foarte importante – pornind de la izvoarele apelor minerale si continuand cu fauna bogata si variata.
„Prin acest contract institutionalizam aceste valori naturale, astfel incat ele sa fie inventariate cumva, sa stim ce avem exact si unde, sa stim cum sa le prezentam turistilor, cum sa le aratam unicitatea acestui judet – ei bine, toate acestea pot fi baza unei dezvoltari durabile a zonei, iar eu imi voi pune in slujba acesteia toate cunostintele si abilitatile”, a spus Demeter János.
Valoarea contractului semnat de CJ este de 13 milioane de lei, din care 12,2 milioane de lei reprezinta cofinantare europeana, in vreme ce contributia locala va fi de 7%. Proiectul este finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu 2007-2013, Axa prioritara 4 – „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii”.
Dupa Sfantu Gheorghe, vizita ministrului Korodi a continuat cu o oprire la Targu Secuiesc, unde impreuna cu primarul Bokor Tibor si presedintele CJ, Tamás Sándor , au inspectat lucrarile de regularizare a paraului Casin, la Ruseni si Sanzieni.