DW: Gazele sist nu sunt de actualitate nici in Germania

Proteste în Bulgaria fa?? de prospec?ii în domeniul gazelor f?cute de o firm? româneasc?
DW: Gazele sist nu sunt de actualitate nici in Germania
DW: Gazele sist nu sunt de actualitate nici in Germania

In Germania, activistii de mediu au reusit sa arate clar cat de riscante sunt tehnologiile folosite in extragerea gazelor de sist, scrie Deutsche Welle. Singurul land care va accepta frackingul este tocmai Saxonia Inferioara, condus, culmea, de o coalitie social-ecologista.

In contextul actual, gazele de sist sunt tot mai des invocate, tocmai pentru a iesi de sub dependenta ruseasca. Dar Renania de Nord-Vestfalia, un alt land condus de social-democrati si ecologisti, a respins pana in prezent frackingul, desi se pare ca aici s-ar concetra peste 220 de miliarde de metri cubi de gaz, cu mult peste rezervele conventionale din intreaga Germanie, rezerve care insumeaza 150 de miliarde de metri cubi. In cazul in care cota de extragere anuala nu va depasi nivelul actual de 12 miliare de metri cubi, rezervele se vor termina in 12 ani.

Daca in Renania de Nord-Vestfalia se va decide totusi ca frackingul este necesar, atunci perioada de exploatare se va dubla. Semnalele politice nu sunt insa in favoarea intens criticatei tehnologii, mai arata Deutsche Welle. In plus, cabinetul de la Berlin a exclus chiar in contractul de guvernare extragerea gazelor de sist cu metode care sa duca la poluarea mediului inconjurator. Daca pozitiile raman neschimbate, in 15 ani Germania va fi complet dependenta de importul de gaze.

Criza din Ucraina este cea care a actualizat o veche dezbatere publica: dependenta Germaniei de energia provenita din Rusia. Nu degeaba, cancelara Angela Merkel a reluat recent o mai veche dar mereu actuala tema – regandirea politicii energetice a Republicii Federale. Potrivit celor mai recente statistici, in 2013, rata importului de energie a crescut cu 71 de puncte procentuale.

Cel mai important furnizor ramane Rusia: 38 la suta din necesarul de gaz, 35 de procente din totalul importurilor de petrol si un sfert din necesarul de carbune este livrat de CSI. Alternative viabile pentru actuala cerere nu exista. Doar 15 procente din necesarul intern poate fi acoperit din resurse proprii. Printre furnizorii din regiune, Norvegia si Olanda sunt de baza pentru Germania. Pe termen scurt, livrarile ar putea fi suplimentate, dar rezervele din Marea Nordului nu sunt nici pe departe la fel de generoase precum cele din Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *