Fumatul in timpul sarcinii afecteaza fertilitatea copiilor de sex masculin

0
248

Femeile care fumeaza in timpul sarcinii contribuie la scaderea fertilitatii copiilor de sex masculin.

Pentru ca acest viciu afecteaza o gena cheie din testicule care contribuie la formarea spermei, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetatorii britanici, informeaza BBC.

Cercetatorii de la Universitatea din Aberdeen spun ca fumatul afecteaza negativ si dezvoltarea testiculelor. Cercetatorii stiu de mai multa vreme ca fumatul afecteaza fertilitatea viitorului copil dar, pana recent, nu s-a stiut ce mecanism sta in spatele acestui fenomen. Fumatul provoaca scaderea nivelului unei gene numite DHH, care joaca un rol cheie in dezvoltarea testiculelor si a cantitatii de sperma.

Cercetatorii spun ca testiculele mici sunt asociate cu un nivel scazut de sperma, potrivit studiului publicat in Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Cercetatorii au examinat 22 de fetusi umani, cu varste cuprinse intre 11 si 19 saptamani, analizand nivelurile a 30 de gene cu rol cheie in dezvoltarea testiculelor. Singura gena cheie care a manifestat schimbari semnificative a fost DHH. in cazul femeilor care au fumat zilnic peste 10 tigari in timpul sarcinii, fetusii prezentau un nivel al DHH cu 50% mai scazut decat la cei ai mamelor nefumatoare.

Profesorul Paul Fowler, coordonatorul studiului, a declarat: „Studiul nostru este unul preliminar si trebuie sa mai analizam aceasta asociere”. Profesorul Allan Pacey, expert la Universitatea din Sheffield si secretar al British Fertility Society, a declarat: „Fertilitatea masculina este decisa de ceea ce se intampla in uterul mamei. Studii anterioare au demonstrat ca si pesticidele din apa potabila si carnea de vita pot avea impact asupra fertilitatii”. Cercetatorii spun ca acest studiu este o dovada in plus care vine in sprijinul recomandarii de a renunta la fumat pe timpul sarcinii.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.