Furnicile – mai destepte decat omul?

1
634

Se pare ca un studiu recent arata ca furnicile „isi miros” calea inapoi spre casa! Cel mai bun exemplu este: daca un om se pierde in desert, se va invartii dezorientat!
furnica
Plecand de la acest exemplu, oamenii de stiinta au vrut sa afle cum reusesc vietatile din acest mediu sa se ghideze fara sa se rataceasca.

Biologii si-au pus un semn de intrebare legat de furnici, si anume cum reusesc aceste mici vietati sa se intoarca la musuroi dupa ce s-au aventurat la distante mari de acesta, intr-un mediu precum desertul.

Pana acum cercetatorii credeau ca furnicile de desert (Cataglyphis fortis) folosesc in expeditiile lor drept mod de orientare urmele terestre prezente in directia in care se afla cuibul lor. Pedometrul la furnici (sau teoria conform careia furnicile isi numara pasii) este o teorie propusa pentru prima data in 1904 dar a ramas netestata pana in zilele noastre. Cercetatorii au dresat furnicile de desert sa mearga pe o carare dreapta de la intrarea in cuib pana la o sursa de mancare aflata la 30 de metri departare. Daca erau mutate fie sursa de mancare fie cuibul, furnicile se abateau de la calea pe care o stiau dupa ce ajungeau la locul pe care il cunosteau pentru a-si indeplini scopul.

Totusi, pentru ca sunt foarte putine semne in zona desertica, cercetatorii s-au intrebat cum pot insectele sa ia tot timpul calea cea mai dreapta stiind cu exactitate incotro se indreapta. Studii recente au scos in evidenta faptul ca acestea isi numara pasii, lucru ce este de altfel crucial in deplasarea lor. De-a lungul anilor cercetatorii au propus diverse teorii legate de deplasare furnicilor si de modul in care acestea isi gasesc drumul spre casa. Una dintre aceste teorii sustine ca acestea, ca si albinele, se bazeaza pe memoria lor vizuala, aducandu-si aminte diferite imagini de pe traseul lor. Totusi experimentele au aratat ca furnicile pot merge si pe intuneric, aceasta descoperire infirmand teoria exprimata anterior. O alta ipoteza infirmata este aceea conform careia furnicile au simtul timpului si se pot orienta in functie de aceasta abilitate. Alte studii arata ca odata ce furnicile gasesc o sursa buna de mancare le invata si pe celelalte furnici cum sa o gaseasca la randul lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.